Någon som är sugen på kosherwhisky? Israel får sitt första whiskydestilleri

Israeliska entusiaster håller på att etablera ett helt nytt whiskydestilleri – Milk & Honey Distillery – det första destilleriet i det Heliga landet och snart kan du få njuta av några droppar israelisk single-malt!

I en lagerlokal i närheten av hamnen i Ashdod står en 10 000 liter stor ”wash-still” och en 3 800 liter stor ”spirit-still” och väntar på sitt nya hem – det första single-malt destilleriet i Israel.

Sex whiskyentusiaster har goda nyheter för alla whiskyälskare: en högkvalitativ israelisk whisky är på väg och de första leveranserna hoppas man kunna skicka ut under 2017.

Teamet bakom Milk & Honey Distillery kommer, minst sagt, från olika bakgrunder som ölbryggeri, jobb på skotska destillerier, matkemi, it-system, förnyelsebar energi och projektledning.

”Vi älskar whisky och tycker att det är ett fantastiskt sätt att skapa något nytt som kommer från Israel”, säger en av grundarna Simon Fried. ”Jag skulle älska att ha en israelisk whisky och att göra den riktigt god skulle vara helt fantastiskt”.

Simon Fried ser över utrustning som skall till destilleriet

Simon Fried ser över utrustning som skall till destilleriet

Whiskyentusiasterna hämtar inte bara inspiration från den israeliska vinindustrin som vunnit många priser utan också den nu aktiva ölindustrin samt önskan om att sätta Israel på whiskykartan.

”Vi ser hur israeliska viner skapat fantastiska resultat för Israels rykte runt om i världen och vi hoppas att vår whisky kommer att uppnå samma framgångar”, säger Fried.

Teamet har redan hunnit med ganska mycket. De har snart fixat klart allting med själva destilleribyggnaden som ligger precis bredvid Bloomfieldstadion i Jaffa. Med sig har de även doktor James Swan, en av världens bästa mästardestillerare. De har köpt kopparpannorna och annan utrustning och investerat ungefär en miljon dollar av eget kapital.

Förra året lanserade de en crown-sourcing kampanj på Indiegogo för att få hjälp att starta verksamheten. Fried säger att anledningen att de just valde crowd-sourcing var att de flesta investerare inte vill investera i något där avkastningen ligger flera år bort. När kampanjen var över den 29:e december 2013 hade de dock uppnått 115% av sitt mål på 65 000 dollar.

Alla som donerade minst 50 dollar säkrade sig en numrerad flaska av deras första cask-strength ”Founder’s 1st Edition” single-malt whiskey.

virre3

”Vår plan är att våra första satser skall läggas på fat som vi får från israeliska vingårdar så att de får ytterligare en israelisk karaktär och smak samtidigt som vi får tillgång till koshervinfat. Vi har också beslutat oss för att whiskyn skall vara kosher eftersom vi vill att produkten skall representera hela Israel”, säger Fried.

James Swan säger att whiskyn inte kommer vara för torvig (vissa kanske även förknippar det ’rökig’) utan snarare en smakrik Speysidestil. Man kommer även att använda sig av lokala ingredienser så gott det går.

Swan är en erfaren skotsk whiskyexpert med många vinster i bagaget och även känd för sin kunskap att destillera i varmare klimat. Lagringsprocessen i Israel kommer att gå snabbare eftersom temperaturen är varmare vilket i sin tur leder till att mogningsprocessen i fatet är snabbare.

Enligt destilleriet kan man förvänta sig att en fyraårig israelisk whisky har samma karaktär som en tioårig skotsk. Om någon haft förmånen att prova Kavalan från Taiwan eller Amruth från Indien så blir detta genast tydligt.

Planen är att börja med en single-malt men det finns även förhoppningar om att tillverka eller mer bourbonliknande whisky och kanske till och med en gin i framtiden som använder lokala kryddor.

L’Chaim!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*