När inte armbandsur och mobiltelefoner fanns behövde vi våra klocktorn

För länge, länge sedan då det inte fanns armbandsur och mobiltelefoner var man beroende av klocktornen för att hålla rätt på tiden.  I dag är klocktornen vackra byggnader som påminner oss om hur det en gång var.

I Israel finns det sex stycken klocktorn som de flesta började byggas 1901 för att fira att den dåvarande Sultanen Abdul Hamid den 2:e som suttit 25 år vid makten.

Klocktornen byggdes i Jaffa, Acko, Jerusalem, Hafia, Safed och Nablus.

Jaffa

Det mest kända klocktornet ligger vid Clock Square i Jaffa och byggdes 1903. Tornet har nyligen restaurerats och man har förstärkt marmorplacketen.  På några ställen där marmorn inte gick att restaurera fick man byta det mot glasrepliker av sultanens sigill.

Jerusalem

Klocktornet i Jerusalem stod färdigt 1907 i Gamla staden och var det sista som byggdes under det Ottomanska riket. Detta torn är det enda som inte finns kvar, det förstördes under det Brittiska mandatet 1922.

Akko

Tornet i Akko byggdes 1784 och det fyra våningar höga tornet har fyra klockor. Alla dessa byttes ut 2001. En urtavla har hebreiska bokstäver, en arabiska siffror, den tredje har romerska siffror och det fjärde vanliga siffror.

Haifa

Detta sex våningar höga torn byggdes framför El-Jarina moskén i Hafia som på den tiden stod vid den Ottomanska regeringens administrativa centrum i Haifa. När tornet byggdes hade det fyra klockor, idag finns det bara rester kvar av en ersättningsklocka.

Safed

Detta tre våningar höga torn byggdes över Saraya, byggnaden där den Ottomanska regeringen hade sitt säte i Safeds gamla stad. Tornet hade fyra klockor som byttes ut 2002. Högst uppe på tornets topp finns originalklockan kvar och den ringer varje halvtimme. I dag finns bl a Safeds turistbyrå i byggnaden.

Nablus

Al-Manara tornet byggdes 1906 och står idag på Västbanken.

Läs och se fler bilder här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*