Netanyahus tal om FN resolutionen: Förvrängd, skamlig, absurd

24 december 2016.

Premiärminister Netanyahu’s kommentarer till Säkerhetsrådets resolution som antogs den 23 december 2016.

Premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde följande kommentarer till resolutionen under Chanukah-firandets första kväll:

Medborgare i Israel – jag vill lugna er. Den resolution som antogs i går (fredagen den 23 december) i FN:s säkerhetsråd är förvrängd och skamlig men vi kommer att övervinna den. Resolutionen definierar de judiska kvarteren (i Gamla staden i Jerusalem) som ”ockuperad mark”. Detta är vanföreställningar. Resolutionen hävdar att Västra Muren är ”ockuperad mark ”. Det är helt absurt att påstå att Västra Muren och de Judiska kvarteren skulle vara ”ockuperad mark”. Syftet med resolutionen är att påtvinga Israel villkoren för ett fredsavtal med Palestinierna, något som inte kommer att lyckas.

Ni kommer kanske ihåg att den siste amerikanske president som försökte göra detta var President Carter, en extremt Israelfientlig president, som nyligen sade att Hamas inte är en terroristorganisation. Carter försökte under sin tid som president att genomdriva liknande resolutioner mot Israel i FN, vilket även då misslyckades. Vi motsatte oss detta och ingenting hände.

Mitt budskap till er är att den resolution som antogs inte gagnar fredsprocessen utan tvärtom är ett hinder för denna då den skadar både rättvisan och sanningen. Det är helt absurt att när en halv miljon syrier blir dödade i Syrien, tiotusentals blir dödade i Sudan och hela Mellanöstern-regionen står i brand så väljer Obama administrationen och Säkerhetsrådet att ge sig på den enda demokratin i Mellanöstern – Staten Israel. Detta är skamligt.

Mina vänner, mitt budskap till er första Chanukah-kvällen är att detta kommer inte gagna dem. Vi förkastar resolutionen precis som vi förkastade FN-resolutionen som jämställde Sionism med rasism. Det tog tid men slutligen så upphävdes resolutionen, och det kommer att ta tid men även denna kommer att upphävas.

Läs hela talet här.

Foto: Amos Ben-Gershom (GPO)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*