Nyfödd flicka död, åtta skadade i terroristattack i Jerusalem

Attacken

I onsdags körde en palestinsk man medvetet in sin bil i en folksamling som väntade på spårvagnen i Jerusalem. Offren hade just stigit av spårvagnen nära Ammunition Hill-monumentet och stod på perrongen när de blev påkörda.

Följande är en video där vi kan se hur gärningsmannen svänger av Route 1 och kör mot spårvägen och perrongen:

http://bcove.me/zm9hy9dy

Den andra videon visar hur passagerarna stiger av spårvagnen, följt av gärningsmannens bil som i hög hastigheten kör på perrongen och inte på något sätt försöker bromsa eller stanna bilen:

http://youtu.be/7sr879gBtX0

Scene of terror attack in Jerusalem

Bilen som användes för attacken Copyright: Reuters

 

Offren

En tre månader gammal flicka kastades tio meter från sin vagn då den träffades av bilen. Den kritiskt skadade flickan fördes i illfart till närliggande Mount Scopus Hadassah Hospital där hon två timmar senare avled av de skallskador hon ådrog sig vid attacken. Åtta andra skadades också, en av dem var flickans far.

Flickan, Chaya Zissel Braun, var en israelisk-amerikansk medborgare, precis som sina föräldrar. Familjen var på väg hem efter att för första gången ha besökt Västra muren. I en intervju sa hennes morfar att Chayas föräldrar under flera år försökt få barn och att detta var första gången som han och hans fru flugit från USA för att träffa sitt barnbarn.

 

Gärningsmannen

Terroristattacken utfördes av Abdelrahman al-Shaludi, en 21 år gammal palestinsk man från Silwan, ett område i östra Jerusalem.

Shaludi gjorde ingen hemlighet av att han stödde Hamas och uppdaterade sin Facebook med meddelanden och videoklipp om terroristorganisationen. Han är brorson till Muhi a-Din Sharif, den tidigare chefen för Hamas militära gren och bombmakare, som dog 1988.

Shaludi har tidigare arresterats för terrorrelaterad verksamhet mot judar och har avtjänat två fängelsedomar. Han har bland annat dömts för, och erkänt, att ha kastat bensinbomber mot judiska bilförare, försök till mordbrand och grov misshandel.

Shaludi sköts av polis då han försökte fly från platsen och dog trots vård vid Jerusalems Shaare Zedek Hospital.

 

Palestinska hyllningar

Hyllningarna lät inte vänta på sig och palestinska representanter, media och företrädare för terroristorganisationer uttalade sig snabbt positivt.

Fatah, som styrs av Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas, publicerade uttalanden som glorifierade Shaludi:

Sultan Abu-Aynayn, medlem av Fatahs centralråd och rådgivare till Abbas, kallade Shaludi för en ”heroisk martyr” i en Facebookkommentar igår torsdag (23 oktober).

Fatah publicerade också en affisch på sin Facebooksida på torsdagen: ”Fatahs Silwangren ärar den heroiska martyren Adbel Rahman al-Shaludi, som utförde Jerusalemoperationen vilken ledde till att bosättare kördes över i den ockuperade staden Jerusalem”. Fatah utmålade hans död som ”hans bröllop” – en referens till den muslimska tron att martyrer gifter sig med 72 oskulder i paradiset.

Andra medier som stödjer Fatah, som till exempel den officiella nyhetsbyrån, avfärdar bland annat de videor som visar attacken och kallar det för ”en trafikolycka”.

Hamastalesmannen Mushir al-Masri hyllade attacken och sa att det var en ”vågad operation”.

Islamiska Jihads al-Qudsbrigad gick ut med ett officiellt uttalande och kallade attacken för en ”naturlig rättighet” och ett svar på ”sionistisk aggression”.

Hamasstödda nyhetsbyrån Shehab publicerade en affisch som uppmanade fler palestinier att använda sina bilar för att utföra terroristattacker. Affischen som visar förarsidans golv byter ut gaspedalen mot ett Kalashnikovmagasin fullt med kulor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*