Ofir hjälper Afrika att sätta tjuvjägare bakom galler

Ofir Droris Last Great Ape Organization, baserad i Kamerun, tillhandahåller ett effektivt verktyg för att bekämpa den illegala handeln med vilda djur.

Då Ofir var klar med sin militärtjänstgöring i Israel begav han sig genast till Afrika. Organisationen Last Great Ape (LAGA) grundade han 2003. Hans organisation blev den första i Afrika att på allvar bryta den onda cykeln med tjuvjakt och illegal handel med vilda djur som har sin början i Afrika med elefanter och gorillor men som är ett världsomspännande problem.

“Vår organization är den första av sitt slag. Vi har en ny modell som hjälper regeringar stoppa handeln med vilda djur”, säger Drori.

”Den illegala handeln med vilda djur är den absolut största anledningen till varför arter utrotas”, förklarar Drori. ”När vi började var det ingen som åtalades i Väst och i Afrika var det inte särskilt mycket bättre då korruptionen fortfarande är påtaglig vilket är ett stort hinder för att stoppa den illegala handeln”.

I genomsnitt döms och fängslas nu en illegal handlare varje vecka i Afrika tack vare Drori och LAGA.

LAGAs arbete har blivit så effektivt att det nu förekommer dödshot mot Drori och hans team. ”Illegala handlare är nära sammankopplade med vapensmuggling och droghandel, De använder sina pengar för att försöka påverka och muta tjänstemän. När nu Afrika tar ett stort steg framåt vad gäller att bekämpa korruption så använder de sig bland annat av vår organisation”.

Illegal tjuvjakt är lukrativt

LAGAs första modell utvecklades i Kamerun för elva år sedan men finns nu representerad i Gabon, Kongo Brazzaville, Centralafrikanska republiken, Togo och Guinea och sex andra afrikanska länder står på väntelistan då mer resurser kommer in till organisationen.

Vad är det som driver den illegala handeln?

Den kinesiska marknaden törstar efter elfenben, i den arabiska golfen finns personer som vill visa upp levande gorillor för sina gäster. Men nästan varje land i Väst bär också skuld vare sig det handlar om ett exotiskt husdjur som en parakit eller en måltid lejonkött.

Drori är dock noga med att inte skuldbelägga Afrika utan menar att det är organiserade kriminella grupper som står bakom och att det är dessa som kontrollerar ett stort nätverk av tjuvjägare som fångar och dödar djur för sitt uppehälle.

2012 vann Drori ett av de finaste prisen inom området – World Wildlife Fund for Nature’s Duke of Edinburgh Conservation Medal.

Hans arbete har lett till att 900 tjuvjägare fångats in och dömts. En seger för afrikanska regeringar och för alla de djur han har räddat.

Drori är född och uppvuxen i Tel Aviv men bor idag i Kamerun.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*