Oktoberkriget – dag för dag – 10 oktober

Den egyptiska fronten

Under natten förflyttar sig det egyptiska infanteriet närmre de israeliska linjerna. Understödda av artilleri och Sagerraketer går de till anfall tidigt på morgonen men IDF försvarar sig. Det egyptiska infanteriet lider tunga förluster och i de södra delarna av Sinai dödas ett antal egyptiska kommandosoldater.

Generallöjtnant (i reserven) Haim Bar-Lev utses till nytt befäl över de södra styrkorna för att försöka vända händelseutvecklingen.

Den syriska fronten

Samtidigt som Sovjet ser sina syriska allierade förlora övertaget börjar de sända förstärkningar i form av materiel genom flyg- och sjötransporter. IAF går till anfall mot en rad flygbaser i Syrien och tvingar därmed de sovjetiska planen att återvända hem.

Efter att under fyra dagar ha kämpat mot numerärt överlägsna styrkor, återtar IDF kontroll över hela Golanhöjderna, förutom vaktposten på Hermonberget. Befälhavare i IDF börjar planera för att röra sig över fronten och vidare mot Damaskus. Hundratals syriska pansarvagnar förstörs och den israeliska motattacken är nära förestående.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*