Oktoberkriget – dag för dag – 11 oktober

Den egyptiska fronten

Pansarkåren och infanteriet förbereder sig för nästa steg i kriget på den södra fronten – en motattack. Två framgångsrika IDF-operationer avslutar dagen.

 

OPERATION MAGAVIT

Den israeliska flottan skickar fartyg mot staden Hurghada i Suezgulfen där egyptiska robotbåtar är stationerade. På eftermiddagen skickar man iväg tre gummibåtar med marinsoldater mot platsen och när mörkret faller beordras de i vattnet och rör sig oupptäckta mot de egyptiska båtarna. Under vattnet kommer man fram till en båt med fyra propellrar och gör bedömningen att det är en av robotbåtarna. En undervattensmina placeras strategiskt och man börjar röra sig tillbaka mot de väntande gummibåtarna. Minan exploderar och förstör den egyptiska robotbåten.

map11

OPERATION PONTIAK

Syftet med OPERATION PONTIAK är att uppmärksamma Egyptens inre front och slå mot den 3:e egyptiska armén i de södra delarna av Suezkanalen. De israeliska soldaterna, tillsammans med artillerimateriel, transporteras 500 kilometer på låg höjd med helikoptrar av typen CH-53 Sea Stallion. Artillerister ansvarar för avfyringspjäserna medan reservister från Sayeret Matkal säkrar platsen under operationen. Totalt avfyras ungefär 100 granater och alla återvänder sedan utan skador.

map12

Den syriska fronten

Efter diskussioner inom armén och den politiska ledningen beslutas det att man skall korsa gränsen och fortsätta anfalla den syriska armén. Den 36:e divisionen, ledd av Eitan, attackerar först i norra delen av Golanhöjderna. Den 210:e divisionen under Lener, följer med en attack i de centrala delarna av Golanhöjderna.

Ett initialt anfall av IAF slår ut flera flygplan. Eitans division iscensätter en rad attacker på morgonen. Framgången är omedelbar och förluster begränsade. Divisionen når byarna Hader och Bet-Jen.

map13

Efter denna succé beslutar försvarschefen Elazar att skicka in Leners division. Tyvärr är de syriska styrkona bättre förberedda längst denna front och IDF förlorar nära 40 pansarvagnar. Lener beslutar sig dock för att trycka på och når Khan Arnabeh.

Israel har nu slagit ut delar av det syriska luftvärnet och erövrat mark 4-5 kilometer in på syriskt territorium.

Ute till sjöss beslutar den israeliska flottan att inrikta sig mot syriska hamnar. Under natten går man till anfall mot den första hamnen men blir upptäckta och hamnar under intensiv beskjutning. Attacken mot hamn nummer två får ett liknande händelseförlopp, syriska robotbåtar går till motattack men missar sina mål. IDF slår ut en av de syriska båtarna. Det samlade resultatet är direkta träffar i två hamnar.

map14

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*