Oktoberkriget – dag för dag – 12 oktober

Den egyptiska fronten

Den 2:a och 3:e egyptiska armén för fram stora styrkor till den östra sidan av Suezkanalen för att inleda ett andra anfall medan IDF omgrupperar.

Den syriska fronten

Två divisioner (den 36:e och den 210:e) fortsätter att avancera. Under framryckningen slår det syriska flygvapnet till mot de framryckande styrkorna vilket försinkar dem. IAF deltar också vilket underlättar för markstyrkorna.

Samtidigt som man gör halt för att tanka och fylla på med ammunition nås man av beskedet att irakiska styrkor närmar sig. Den 210:e divisionen omgrupperar omedelbart och gör sig redo för strid. De förstör 20 irakiska stridsvagnar som drar sig tillbaka men Lener ger order om att förfölja dem. Senare under kvällen, när det redan mörknat, möts de igen och på grund av de irakiska stridsvagnarnas, T-55:or och T-62:or, nattkikarsystem lyckas de få övertaget och IDF får dra sig tillbaka.

Under natten upptäcker den 210:e en stor fiendestyrka som närmar sig. Lener beslutar att hålla sin position och närstrider inleds. De irakiska styrkornas tidigare övertag försvinner när solen går upp och IDF:s pansarstyrkor får genast övertaget. Irakierna blåser till reträtt.

IDF står nu 50 km från Damaskus men de irakiska styrkorna har tagit udden av det israeliska motanfallet.

OPERATION GOWN

Irakierna planerar att sända ännu större styrkor till syriskt territorium vilket resulterar i att IDF skickar in fallskärmjägare från Sayeret, en avancerad spaningsenhet inom IDF, för att störa deras planer. Helikoptrar släpper dem djupt inne på syriskt territorium, nära 250 kilometer från gränsen. Sayeret går till anfall mot irakiska styrkor, spränger en bro som används av de framryckande irakierna och återvänder säkert till israelisk mark. Operationen lyckas och förhindrar tusentals irakiska soldater och hundratals stridsvagnar att nå slagfältet.

Bild: Syrisk T-55

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*