Oktoberkriget – dag för dag – 13 oktober

Den egyptiska fronten

OPERATION ZENBAR

Helikoptrar från Refidim-basen landsätter soldater från Sayeret Matkal djupt inne på egyptiskt territorium. De lyckas anfalla en flygplats.

Chefen för 252:a divisionen Avraham Mendler dör efter att hans transport blivit beskjuten. Kalman Magen tar över divisionen.

En flygtransport av egyptiska kommandosoldater skådas av fältobservatörer. En styrka från Sayeret Shaked skickas till den förmodade landningsplatsen och går till anfall. Flera israeliska soldater skadas men operationen är en framgång.

Den syriska fronten

Eitans och Leners divisioner fortsätter att bekämpa de irakiska styrkorna. IAF fortsätter sina flygningar över Syrien. Phantom-plan slår till mot Al-Mazza flygplatsen i Damaskus och beskjuts av luftvärn. Ett av jaktplanen träffas och ovanför libanesiskt territorium skjuter piloten och navigatören ut sig. De landar i havet och en helikopter skickas omedelbart för att plocka upp dem. Under räddningsoperationen blir de plötsligt beskjutna och IDF skickar Skyhawks för att intervenera. Syrien svarar med MiG-plan och Israel skickar Mirage-jaktplan (Skyhawks var inte gjorda för luftstrid) som nerkämpar MiG-planen. De syriska planen drar sig tillbaka och de israeliska piloterna räddas.

Jordanien beslutar sig för att skicka styrkor till Syrien och utfärdar undantagstillstånd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*