Oktoberkriget – dag för dag – 7 oktober

Den egyptiska fronten

På krigets andra dag tar sig tiotusentals egyptiska soldater över Suezkanalen understödda av hundratals pansarvagnar. De tar över många av IDF:s vaktposter längs kanalen då de israeliska styrkorna inte är beredda på ett så stort anfall. Den 162:a reservdivisionen som leds av Avraham Adan och den 143:e reservdivisionen som leds av Ariel Sharon tas in för att förstärka den 252:a Sinaidivisionen under ledning av Avraham Mendler. Planen är att Adans division skall ta sig till den norra fronten, Sharons till den mellersta och Mendlers till den södra. I ett möte med det södra kommandot säger försvarschefen ”Jag vill påminna om att era divisioner är allt som står mellan egyptierna och Tel-Aviv.” Vad dagens slut har Egypten etablerat ett brohuvud och överfört 13 brigader till en position cirka tre-fyra kilometer öster om Suezkanalen.

map5

Det israeliska flygvapnet försöker bekämpa brigaderna men deras luftvärn är alltför svårt. Istället beslutar man att Operation Tagar skall iscensättas med målet att slå ut egyptiska flygplatser och luftvärnsinstallationer. De första planen lyfter kvart i sju på morgonen och når sju egyptiska flygplatser ungefär en halvtimme senare. Efter en första anfallsvåg beslutar dock ledningen att avbryta operationen då trupperna vid den syriska fronten är i stort behov av luftunderstöd.

Under natten attackerar två egyptiska missilbåtar den israeliska flottans radarposition nära El-Arish. Flottan bemöter hotet och tar upp jakten. En sjömålsrobot avfyras men missar den egyptiska båten på grund av tekniska problem. Flottan begär luftunderstöd och snart dyker två Phantomplan upp och efter en första miss träffar de en av båtarna men måste återvända till bas. Samma natt smyger sig två Dvorabåtar in i Suezkanalen med order att förstöra egyptiska båtar. De lyckas med sitt uppdrag och begränsar därmed den egyptiska flottans initiativ.

Den syriska fronten

Under natten kämpar israeliska pansarvagnar hårt men syriska styrkor lyckas ändå ta sig in på israeliskt territorium. Många tar sig över vid Rafid och styr sedan nordväst mot Hosnieh och Nafah. Andra styr sydväst mot Tel Saki samt byarna Ramat Magshimim och Nov. Cirka 600 syriska pansarvagnar befinner sig nu på israeliskt territorium och de fortsätter västerut för att nå Jordanfloden och erövra broarna där.

IDF beslutar att skicka sina reserver till fronten. Den 210:e divisionen under ledning av Dan Lener skickar pansarvagnar så fort som möjligt och de lyckas stoppa de framryckande syriska trupperna utanför basen i Nafah.

Samtidigt utsätts den israeliska 7 brigaden (36:e divisionen) för en andra attack vid norra fronten som de endast lyckas stoppa efter tunga förluster. En tredje division, under ledning av Moshe Peled, är på väg till fronten för att understödja.

map6

Efter den avbrutna operationen i Sinai inleder flygvapnet Operation Dugman 5 i ett försök att förstöra de syriska luftvärnsenheterna och därmed ge sig själva det utrymme som behövs för att skydda pansarstyrkorna på marken. Förberedelserna påskyndas på grund av det pressande behovet och redan klockan halv tolv befinner sig 60 Phantomplan i luften. Under tre timmar slår de ut avfyrningsplatser men eftersom de syriska batterierna är mobila är de flesta avfyrningsplatser tomma. Endast en enhet av 25 planerade slås ut. Under operationen träffas sex israeliska plan av luftvärn.

Efter dessa två operationer beslutar IAF att inte inrikta sig på att slå ut luftvärnet utan istället koncentrera sig på att ge luftunderstöd till de israeliska styrkorna på marken i de södra delarna av Golanhöjderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*