Oktoberkriget – dag för dag – 8 oktober

Den egyptiska fronten

IDF:s södra kommando inleder sina första motattacker. Adans 162:a division med 175 pansarvagnar attackerar den 2:a egyptiska armén i norr och Sharons 143:e division, bestående av tre pansarbrigader, skulle attackera den 3:e egyptiska armén i söder. Adans division lider stora förluster under striderna och försvarsledningen beslutar att dra tillbaka divisionen och ställa in den 143:s framryckning. Efter detta misslyckande beslutar IDF att stabilisera en försvarslinje i Sinai och inte agera offensivt, vilket i sin tur är tänkt att ge utrymme för att koncentrera sig mer på den norra fronten i Golanhöjderna.

Den israeliska flottan fortsätter sina strider i Medelhavet. Två israeliska robotbåtar upptäcker fyra egyptiska fartyg och avfyrar remsor norr om sin position för att lura egyptierna. Det lyckas och de egyptiska fartygen avslöjar sin position när de öppnar eld vilket ger de israeliska fartygen möjlighet att anfalla deras position. Flottan anfaller när den kommer inom skotthåll och lyckas träffa tre av de egyptiska robotbåtarna.

map7

Den syriska fronten

Det norra kommandot beslutar att gå till motattack på Golanhöjderna.

Den 146:e divisionen som leds av Moshe Peled rycker fram till den syriska gränsen från El-Al och Ramat Hamagshimim. Man återtar framgångsrikt kontrollen över IDF-positioner och befriar soldater som fastnat bakom de syriska linjerna.

Två brigader, en från den 36:e och en från den 210:e divisionen, utkämpar hårda pansarstrider och trycker tillbaka syriska styrkor vid Nafah och Husnieh.

Längst frontens norra sektor, försöker syriska pansarvagnar återta kontroll över Quneitra men den israeliska 7:e brigaden håller sina positioner och kämpar tappert utan några reservstyrkor.

På Hermonberget försöker en styrka från Golanbrigaden återta sin utpost. De hamnar i bakhåll och lider stora förluster, 23 soldater dör i striderna.

map8

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*