På väg till Israel? Då måste du prova att bo något av dessa fantastiska konsthotell

Att bo på konsthotell är populärt världen över och vi kan här presentera några av de bästa i Israel. Att börja dagen med att beskåda vackra tavlor och utställningar kan ge dig en rejäl energikick!

Diaghilve Live Art Boutique Hotel, Tel Aviv

Hotellet är uppkallat efter den ryske balettmästaren Sergei Diaghilve.  Hotellet öppnades 2010 och har cirka 600 tavlor från 40 olika israeliska konstnärer både i gemensamma utrymmen och på rummen. Dessa byts regelbundet ut så sannolikheten att man ser samma tavla vid ett återbesök på hotellet är inte troligt.

The Art Gallery Hotel, Haifa

Ett hotell i Bauhausstil som har 9 olika israeliska konstutställningar installerade på hotellet. Både hotellgäster och utomstående är välkomna att beskåda utställningarna. När hotellet byggdes 1938 användes det för att ta emot statsmän som David Ben Gurion, Yitzhak Rabin och Moshe Sharet. Därefter användes huset i många år som kontor och 2006 bestämde sig några entreprenörer för att återställa det till ett hotell och 2010 slog man upp dörrarna. Varje rum har en unik mezouza designad av konstnären Gila Klein.

Elma Hotel, Zichron Yaakov

Hotellet ligger på toppen av Zichron Yaakov och har två stora gallerier som tillägnas visuella- och plastkonstmålningar och skulpturer av konstnärer från Israel och utomlands, fyra ateljéer för konstnärer och två konsertsalar.  Hotellets ägarinna Lily Elstein, som köpte hotellet 2005, har som vision att konst och musik ska vara en del av vardagslivet.

Artplus Hotel Tel Aviv

Detta hotell är tillägnas den israeliska konsten.  Ägarna, Atlas Hotel Group, har omvandlat hotellet från ett ”standard”-hotell till ett konsthotell och lokala konstnärer har fått skapa väggmålningar, ett för varje våningsplan. Det lilla hotellet är tänkt att ge gästerna en känsla av Tel Avivs kulturella aura.

Bezalel Hotel Jerusalem

Hotellet ligger i hjärtat av Jerusalem nära Israels nationella konstskola Bezalel Academy of Arts and Design. Hotellet som har 37 rum slog upp portarna i slutet av 2016 och erbjuder sina gäster ”en unik samling av israelisk samtidskonst som tillsammans med ursprungliga möbler och lokala hantverk kommer säkerställa en fascinerande och unik upplevelse”.

Leonardo Art Hotel Tel Aviv

Detta hotell är ett av många i Tel Aviv som också är ett konstgalleri med en samling av mer än 300 ursprungliga konstverk från Shiff-samlingen (en samling av ledande israeliska och internationella konstnärer). De flesta av verken finns i gemensamma utrymmen och korridorer men vissa finns även på hotellrummen.

The Efendi Hotel, Akko

Detta boutique-hotell gör inte anspråk på att vara ett konsthotell men dess handmålade tak och detaljerade frescomålning (kalkmålning på våt puts) från 1878 gör det ändå till ett minst sagt trevlig ställe att bo på med rika kulturella influenser.

Efendi öppnades 2012 och består av två ottomanska herrgårdar som restaurerades under överinseende av Israels Riksantikvarieämbete. Hantverkare från Italien flögs in för att återställa tak och frescomålningen. Var och ett av de 12 utsmyckade rummen har en exklusiv stil och karaktär, turkiska marmorgolv, italienska möbler och regionala antikviteter.

Casa Dõna Gracia Hotel and Living Museum, Tiberias

Om du någonsin velat tillbringa en natt på ett museum så ska du besöka detta hotell som gör anspråk på att vara det enda hotellmuseumet i världen.

Utställningen tar gästerna till Gracia Mendes Nasis (även känd som Beatrice de Luna) värld. Hon var en av de rikaste judinnorna i renässansens Europa. Museét är helt tillägnat hennes liv och hennes försök att etablera Tiberias som en fristad för de judar som flydde inkvisitionen. Hotellet har 66 rum och varje våning är dekorerad enligt en av renässansens städer där Dõna Gracia levde – Lissabon, Antwerpen, Venedig och Konstantinopel.

Läs mer om hotellen och se bilder på Israel21c 8 Fabulous Art Hotels in Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*