Palestinsk propaganda är ett hinder för fred

Wafa Idris som tillsammans med Dalal Mughrabi är de mest uppmärksammade kvinnliga terroristerna. Idris var den första kvinnliga självmordsbombaren som sprängde sig själv i centrala Jerusalem 2002. Foto: Palwatch

 

I förra veckan höll ISDP (Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik) ett seminarium under ledning av David Pollock om den palestinska myndighetens uppvigling och hets mot Israel och judar.

David Pollock är Senior Fellow vid The Washington Institute of Near East Policy i Washington, en ledande tankesmedja som arbetar för att främja en mer balanserad och realistisk förståelse för amerikanska intressen i Mellanöstern.  Pollock studerar den politiska dynamiken i länderna i Mellanöstern.

Hans senaste rapport A Time To End Palestinian Incitement (läs mer här) undersöker vilken betydelse uppvigling har i konflikten mellan Israel och palestinierna samt fredsprocessen.

Pollock skriver att uttalanden från den palestinska myndigheten har blivit alltmer fientliga gentemot Israel under det senaste året. Det vanligaste är att man glorifierar terrorister och under de senaste två åren har man registrerat nära 100 tillfällen då president Abbas eller andra seniora politiker uttryckt sig i denna riktning. Detta trots att PLO officiellt, i samband med Osloprocessen 1993, lovat avstå från terrorhandlingar.

Glorifiering av frisläppta terrorister står i centrum. Pollock exemplifierar med att nämna Fatahs Facebookuppdatering från den 30:e december 2012 då Fatah la upp en bild föreställande Dalal Mughrabi. Mughrabi deltog i terrordådet 1978 som dödade 37 civila, ett dåd som gått till historien som det dödligaste någonsin i Israel.  Bredvid bilden skrev Fatah ”På denna dag 1959 föddes martyren Dalal Mughrabi, en hjälte från ’Martyr Kamal Adwan’ operationen, en brud från Jaffa och Fatahs ömma energidrivande kraft”.

Ett annat exempel som Pollock tar upp är en bild av Hitler som lades upp på Facebook av en gymnasieskola för flickor i staden Tulkarem på Västbanken. Texten bredvid bilden av Hitler lyder ”det var inom min förmåga att döda alla världens judar men jag lämnade några så att världen skulle förstå varför jag dödar dem”.

Andra, mer subtila exempel, är till exempel Fatahs egen hemsida eller andra hemsidor som visar kartor där Israel inte finns, dokument som utesluter fred med Israel och Israels existens.

Itamarmassakern i mars 2011 ledde till en månads hyllningar i palestinska medier. I en opinionsundersökning från 2011 ansåg 68% av palestinierna på Västbanken och i Gaza att självmordattacker var berättigade.  Denna siffra var mycket högre jämfört med andra huvudsakligen muslimdominerade samhällen.

Vad är då anledningen till detta – vilka är motiven?

Pollock säger att många palestinska tjänstemän, akademiker och andra experter menar att det helt enkelt är ett uttryck för ilska mot israelisk ockupation och frånvaron av tecken att den skall upphöra.

Vissa israeliska analytiker ser situationen i andra termer. Uppvigling, menar de, är en form av politisk ”försäkring” som håller igång fientligheten. Därmed hålls även möjligheten till fortsatt väpnad kamp öppen, även efter ett eventuellt undertecknande av ett fredsavtal med Israel, precis som Arafat gjorde i samband med Osloprocessen. En sista ännu mer nedslående möjlighet är att seniora tjänstemän inom den palestinska myndigheten faktiskt tror på den anti-israeliska och antisemitiska propaganda som palestinsk media förmedlar.

 

Vill du läsa mer?

Se en sammanfattning av rapporten här

Se även:

EU-stöd missbrukas av terrorister och är ett hinder för fredag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*