Palestinska kvinnorättsgrupper rasar mot att mördare och våldtäktsmän nästan slipper straff

Palestinska kvinnorättsgrupper rasar mot det faktum att våldtäktsmän och män som mördar kvinnor får markant nedsatta straff.

Enligt ett uttalande från en kvinnorättsaktivist frångås offrens personliga rättighet i 95% av alla mord på kvinnor i Palestina:

”Många av de mord som begåtts i Palestina på grund av arv eller politiska ställningstaganden ändras till att ha begåtts på grund av ”heder” för att minska straffet.

Palestinska kvinnorättsgrupper kräver nu att man tar bort en artikel i den Palestinska myndighetens lagstiftning som möjliggör för brottslingar att komma undan med mord. Enligt Brottbalkens artikel 99 från 1960 ska mordoffrets familj tillåtas ”avstå sin personliga rättighet” till rättvisa och förlåta brottet. I de fall då detta händer minskar straffen avsevärt.

Problem uppstår i och med att en majoritet av brotten mot palestinska kvinnor sker i hemmet (Al-Hayat Al-Jadida 28 november 2014) och att mordoffret ofta är besläktad med mördaren. Victoria Shukri, chef för palestinska Women’s Courts Project, förklarade att ”i 95% av fallen med mördade kvinnor i Palestina så frångås offrets personliga rättighet”.

Shukri organiserar nu en petition till Palestinska myndighetens premiärminister Rami Hamdallah som kräver att Artikel 99 upphävs. Shukri skriver:

”En man som mördar sin kvinna i en palestinsk stad frisläpps efter två och ett halvt år? Varför? För att hans (mördarens) familj åberopade (fruns) personlig rättighet då han dömdes till 15 år”.

Läs mer på Palestinian Media Watch

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*