PM Netanyahu talar vid 40-årsminnet av Yom Kippurkriget

gpo-yomkipwar_jpg

Foto: GPO

 

Kriget som startade på den mest heliga dagen i den judiska kalendern, Yom Kippur, var det hårdaste arabisk-israeliska kriget sedan 1948 års Självständighetskrig. Egypten och Syrien attackerade Israel i ett överraskningsanfall.

Till en början hade Egypten och Syrien stora framgångar i kriget: den egyptiska armén korsade Suezkanalen och etablerade sig längst utmed den östra sidan: Syriens armé tog sig över Golanhöjderna och närmade sig Galileiska sjön. Kontraattackerna kom emellertid snabbt från israeliskt håll och inom några dagar stod Israels försvarsstyrkor på den västra sidan av Suezkanalen, 100 km från Kairo och inom en artilleriradie från Damaskus.

Egypten och Syrien gick så småningom med på eldupphör. Även om Israels försvarsstyrkor lyckades vända kriget till sin fördel anses Yom Kippurkriget vara ett stort misslyckande då förlusterna var stora, 2 688 soldater, p g a den dåliga beredskapen.

Premiärminister Netanyahu i samband med att det i oktober är 40 år sedan Yom Kippurkriget bröt ut.

”Vi hoppas att den förståelse som USA och Ryssland har kommit överens om beträffande Syriens kemvapen kommer att ge resultat och att alla kemvapen som den syriska regimen använt mot sina egna kommer att förstöras. Det internationella samfundet måste också stoppa Iran från att beväpna sig med kärnvapen. Även i detta fall måste Israel vara beredd och redo att försvara sig mot varje hot. Idag är denna förmåga och beredskap viktigare än någonsin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*