Premiärminister Netanyahu: ”Jag vill ha en tvåstatslösning”

Foto: GPO

Premiärminister Benjamin Netanyahu mötte i torsdags Washington Posts Lally Weymouth i Jerusalem. De hade ett längre samtal tillsammans om Iran, fredsförhandlingar, bosättningar och situationen i Syrian. Nedan följer några av punkterna som diskuterades.

I ett tal i förra veckan uttalade premiärminister Netanyahu att Israel inte kommer acceptera något annat än ett totalt stopp av Irans urananrikning. Washington Posts Lally Weymouth påpekade att Netanyahu även presenterade vissa villkor och undrade om dessa villkor är mer omfattande än tidigare och om det finns någon tidsplan för militära åtgärder. Netanyahu var väldigt tydlig i sitt svar och påpekade för det första att det inte är Israels villkor utan villkor som kommer från FN:s säkerhetsråd. För det andra så handlar det här om grundläggande saker som att Iran skall stoppa anrikningen och stänga fabriken i Qom.

Vad gäller militära åtgärder så har Israel rätt att försvara sig om landet hotas. Från amerikanskt håll har det en längre tid sagts att man inte kommer acceptera ett Iran med kärnvapen, detta har vid upprepade tillfällen uttalats av president Obama.

 

Fredsförhandlingar

Under en tid har USA:s utrikesminister John Kerry arbetat för att blåsa liv i fredsförhandlingarna igen. Netanyahu var väldigt tydlig i sitt samtal med Weymouth och sa att det är hög tid att sluta förhandla om förhandlingarna och sätta igång istället. ”Vi borde sätta oss ner omedelbart utan att ha några förhandskrav. Om utrikesminister Kerry reser ett tält halvvägs mellan där vi sitter nu och Ramallah – alltså 15 minuter härifrån – så kommer jag. Jag är beredd att stanna kvar och förhandla tills vi kan nå ett avtal bestående av fred och säkerhet mellan oss och palestinierna”. Innehållet i ett sådant avtal kommer naturligtvis att vara omfattande och vad som tidigare hänt är ingen hemlighet. Israel drog sig tillbaka från Libanon och Gaza då man blev lovad fred och säkerhet i gengäld. Det blev ingen fred och ingen säkerhet. Från Gaza kom istället 12 000 raketer.

 

Tvåstatslösning

Netanyahu motsätter sig att en binationell stat skulle vara lösningen och vill istället se en tvåstatslösning, en stat för det judiska folket och en för det palestinska folket. Han understryker samtidigt att det är viktigt att en palestinsk stat inte blir en iransk utpost med målet att kunna attackera Israel. Det är just därför det är viktigt att utrikesminister Kerry finns med i bilden så att olikheter kan redas ut och leda till balanserade resultat.

 

För hela intervjun se:

Premiärminister Netanyahu intervjuas i Washington Post

Interview with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, by Lally Weymouth

2 Responses to "Premiärminister Netanyahu: ”Jag vill ha en tvåstatslösning”"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Premiärminister Netanyahu intervjuas i Washington Post 20/6

  2. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Premiärminister Netanyahu och USA:s utrikesminister Kerry i samtal

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*