Premiärminister Netanyahu träffar Ban Ki-moon i Jerusalem

Premiärminister Netanyahu och Ban Ki-moon i Jerusalem Foto: GPO/Kobi Gideon

 

Den grundläggande orsaken till sommarens våldsutbrott var Hamas beskjutning av israeliska städer och som dessutom ofta utnyttjade FN:s neutralitet genom att använda FN-lokaler och skolor som en del av terrorinfrastrukturen.

Följande är Netanyahus kommentarer från mötet.

”Den grundläggande anledningen till det våld som kom från Gaza denna sommar är inte Israels ockupation av Gaza och det av den enkla anledningen att Israel inte ockuperar Gaza.

Israel lämnade Gaza ’till den sista centimetern’. Vi utrymde alla bosättningar och evakuerade alla bosättare.

Så det finns alltså ingen israelisk ockupation av Gaza.

Den grundläggande anledningen till sommarens våld var Hamas beskjutning av israeliska städer och som dessutom ofta utnyttjade FN:s neutralitet genom att använda FN-lokaler och skolor som en del av terrorinfrastrukturen.

När raketer upptäcktes inne i FN:s skolor, gav vissa FN-representanter tillbaka dem till Hamas – alltså samma Hamas som sköt raketer mot israeliska städer och civila israeler.

Anledningen till att Hamas skjuter raketer mot Israel är att Hamas inte ens tycker att Israel borde få existera.

Hamas bryr sig inte om några gränser från 1967. För dem har inte Israel någon rätt att leva, oberoende av gränser. Hamas motsätter sig vår existens. De är fast beslutna att döda varje israel och varje jude. För att förstå detta behöver man bara läsa deras stadga – där står allt i klartext.

Så Hamas är allas vår fiende som söker fred. En verklig fred kan endast nås genom bilaterala förhandlingar med dem som tror på fred.

Jag tror inte att de unilaterala steg som tas av palestinierna och FN kommer att leda till fred. Jag tror tvärtom att de kommer att uppnå det motsatta. De kommer att leda till ytterligare försämringar av situationen – något ingen av oss vill.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*