Premiärminister Netanyahu valets stora vinnare

När Israel vaknade upp i morse stod det klart att Netanyahu var valets stora vinnare trots att intervjuer, prognoser och opinionsundersökningar antytt annorlunda. Valdeltagandet på 71,8% var det högsta sedan 1999.

Inför gårdagens val var Netanyahu nästan borträknad både i israeliska och svenska medier. Man menade att han hade spelat ut sin roll och om man endast lyssnade till dem som kom till tals i intervjuer bekräftades denna bild. Även i Israel var man dock osäker på vem som skulle stå som vinnare. Opinionsundersökningar visade att det var en jämn kamp mellan Likud och det nya socialdemokratiska samarbetspartiet Sionistunionen. Det skulle bli Netanyahu mot Herzog/Livni. Även när vallokalsprognoserna kom såg det jämnt ut. Vid klockan 01.00 skiljde det fortfarande endast ett mandat mellan de båda partierna men när Israel vaknade upp i morse och alla röster hade räknats visade det sig att Likud hade ryckt ifrån med 6 mandat.

Premiärminister Netanyahu har varit en stark röst för nationell säkerhet och det är naturligtvis svårt för utomstående att alla gånger kunna förstå och sätta sig in den utsatthet många israeler känner. En fråga som diskuterades innan valet var att vissa ansåg att Netanyahu inte gjort tillräckligt vad gäller de höga levnadskostnaderna i Israel. Netanyahu har nu lovat att kostnaderna för boende och även för hushållen skall åtgärdas. Just dessa frågor har legat högt på agendan för mittenpartierna Yesh Atid och Kulanu. Det är sannolikt att Kulanu med sin partiledare Kahlon kommer att ingå i Netanyahus koalition. Den populäre Kahlon har det som en av sina största frågor och som många medier nu rapporterar är det inte omöjligt att det blir han som kommer att ta itu med detta i rollen som finansminister.

Mot bakgrund av de senaste årens oroliga utveckling i Mellanöstern kommer man inte ifrån det faktum att Netanyahus säkerhetspolicy har fungerat och att israelerna också tycker det. Medan Mellanöstern står i lågor och interna missnöjen jäser står Israel starkt. Situationen i grannlandet Syrien är obeskrivlig. Den internationella styrkan UNDOF har dragits tillbaka från gränsen mellan Syrien och Israel av FN då man ansåg att situationen är för farlig. Vid sina gränser har nu Israel inbördeskrig, al-Qaida och ISIS. Behovet av en stark säkerhetspolitik är av yttersta betydelse.

I Israel är den nationella säkerheten en enorm fråga vilket befolkningen inte minst påminns om genom de ständiga attentaten och raketattackerna från Gaza. Vad som sällan diskuteras utanför Israel är maktkampen mellan Fatah och Hamas och den oro denna ger upphov till i Israel.

Valresultatet innebär även att ledaren för vänsterpartiet Meretz, Galon, fick fyra mandat i valet och meddelade därför tidigt i morse att hon avgår som partiledare.

De arabiska partierna som gått samman inför valet gjorde sitt bästa val någonsin och blev tillsammans det tredje största partiet. Det blir intressant att följa hur Ayman Odeh kommer att hålla ihop denna allians framöver.

2 Responses to "Premiärminister Netanyahu valets stora vinnare"

  1. John-Gunnar Forsberg  mars 18, 2015 at 15:51

    Varmaste gratulationer till premiärminister Netanyahus framgång! En trovärdig klippa!

    Svara
  2. Lisbeth Nogander  mars 18, 2015 at 19:49

    Känns bra med Netanyahu vid rodret!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*