Premiärminister Netanyahus uttalande efter att vapenvila uppnåtts

Premiärminister Benjamin Netanyahu

27 augusti, 2014

Det finns gemensamma krafter i Mellanöstern som inser de faror som radikala islamistiska terrorister innebär. Jag skulle vilja se om vi kan omsätta denna förståelse, som våra gemensamma utmaningar innebär, till ett samarbete, för att uppnå fred mellan Israel och våra palestinska grannar.

Nu när vi har uppnått vapenvila kan jag säga att en stor militär prestation har ägt rum och en stor diplomatisk prestation har uppnåtts för Staten Israel. Hamas har drabbats hårt och fick inte igenom ett enda av sina villkor för vapenvilan, inte ett enda. Som premiärminister i Israel har jag det yttersta ansvaret för Israels invånares säkerhet och det är det som har väglett mina kollegor, försvarsminister Moshe Yaalon och IDF:s befälhavare Benny Gantz – och mig, under varje steg av Operation Protection Edge. Jag skulle vilja ta detta tillfälle i akt och tacka för samarbetet och det arbeta som gjorts för Israels invånares säkerhet.

Vi hade ett tydligt mål från allra första början. Målet var att slå hårt mot Hamas och terrororganisationerna och därigenom få till stånd ett förlängt lugn för alla Israels invånare. Hamas har drabbats hårt. Vi har främst förstört nätverket av attacktunnlar som har byggts under åren. För att utföra detta använde vi oss av markstyrkor. När detta var slutfört drog vi tillbaka våra styrkor för att inte ge Hamas möjlighet att döda våra soldater eller ta dem tillfånga.

Vi fortsatte med attacker från luften. Omkring 1000 terrorister har dödats, många från Hamas högsta kommando. Vi har förstört tusentals raketer, avfyrningsramper, rakettillverkningsanläggningar och andra vapen, kommando -och kontrollpositioner, hundratals kommandopositioner. Vi har också omintetgjort Hamas försök att attackera oss från havet. Främst av allt, tack vare Iron Dome, så har vi kunnat stoppa hundratals raketer som Hamas avfyrat för att döda civila israeler.

Hamas har som sagt drabbats mycket hårt – även diplomatiskt. Hamas satte villkor för att gå med på vapenvila. Vi accepterade det egyptiska initiativet redan under de första dagarna, villkorslöst. Hamas ville ha en hamn, de ville ha en flygplats och de ville att de fångar som vi släppt i utbyte mot Gilad Shalit, som vi har satt tillbaka i fängelse, skulle släppas. De ville att Qatar skulle medla fram en vapenvila, eller Turkiet. De ville dessutom ha löner och pengar, men inget av deras villkor accepterades.

Vi beslöt oss från början av överse den humanitära rehabiliteringen av Gazaremsan. Detta för att förhindra att man för in vapen eller material som kan användas för att tillverka vapen.

Hamas är nu diplomatiskt isolerade. Vi har fått internationell legitimitet från det globala samfundet. Vi har också kunnat få det internationella samfundet att inse att Hamas, ISIS och al Qaida och andra extremistiska islamistiska terroristorganisationer är samma familj. Vi har också fått dem att inse att det långsiktiga målet är en demilitarisering av Hamas och terroristorganisationerna, en demilitarisering av Gazaremsan.

Har vi uppnått vårt mål med ett förlängt lugn? Jag tror att det är för tidigt att säga det idag men vi tror att chanserna för det är större nu efter det hårda slag som Hamas och terroristorganisationerna har drabbats av och vår förmåga att genom gränskontroller, förhindra att de upprustar igen.

Hamas var inte beredd på den styrka med vilken vi bevarade deras våld under de senaste dagarna medan förhandlingar om vapenstillestånd pågick. De trodde att vi till slut skulle gå med på deras villkor – vilket vi inte gjorde. Hamas var också överraskad över att, ni Israels invånare, stått så enade. Det är en enighet av frivilliga, Magen David Adom och andra organisationer, hemvärn, kibbutzer osv men framförallt våra soldater. Hela nationen är djupt tacksam. Och från oss alla i denna enighet önskar vi alla soldater god bättring. Jag känner stor saknad och djup sorg med de familjer som förlorat någon.

Vi agerade precis så som vi lovat genom hela denna operation – med sans och ansvar, med framsynthet, för att försäkra Israels invånare säkerhet.

One Response to "Premiärminister Netanyahus uttalande efter att vapenvila uppnåtts"

  1. Pingback: Premiärminister Netanyahus uttalande efter att vapenvila uppnåtts | Petterssons gör skillnad

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*