President Peres värd för den danska kronprinsen Frederik

Kronprins Fredrik och president Peres i Jerusalem

Kronprins Fredrik och president Peres i Jerusalem

Peres: Under Förintelsen var det Danmark som gjorde det främsta försöket att rädda livet på det judiska folket. De flesta räddades och vi kommer aldrig att glömma detta, vi anser det vara en historisk händelse.

President Peres var värd för kronprins Frederik av Danmark i sitt residens i Jerusalem (onsdag 30 oktober), den första dagen på kronprinsens besök i Israel. Besöket fokuserar på ett minnesevenemang eftersom det är 70 år sedan räddningen av den danska judiska församlingen.

President Peres välkomnade kronprins Frederik till Israel och sade, ”Låt mig uttrycka vårt folks och min uppskattning för ert lägliga besök till vårt land och till Jerusalem. Danmark är ett exemplariskt land i världen, en stat grundad på fred, social rättvisa och mänsklig omtanke. Jag tror att det är därför ni är så beundrade. Jag vill uttrycka mitt djupa tack till ert folk för vad de gjorde under Förintelsen.

859852_636397616382266_89702954_o

Bland alla länder så var det Danmark som gjorde det främsta försöket att rädda livet på det judiska folket i ert land, antingen genom att gömma dem, försvara dem eller genom att skeppa över dem till Sverige. De flesta räddades och vi kommer aldrig att glömma det, vi anser det vara en historisk händelse och jag vill uttrycka min personliga uppskattning över ert besök och hoppas att Drottningen kommer efter; i vår tid följer föräldrarna efter sina barn och det skulle glädja oss om vi fick hälsa henne välkommen.”

Kronprins Frederik tackade President Peres och sade, ”Tack så mycket Mr. President. Jag vill uttrycka de varmaste lyckönskningarna från mina föräldrar, Margarethe, Danmarks drottning och min far, Henrik. På det personliga planet är det fantastiskt att vara i Israel och att besöka museet och bevittna den del som berättar en positiv historia under andra världskriget om danska judar som skeppades och räddades på små båtar över vattnet från östra Danmark till svenska kusten, som var en modig aktion utförd av goda danska medborgare som kom från olika samhällsskikt och som inte tvekade att agera när det var nödvändigt. För mig är det något personligt men idag minns våra två länder detta tillsammans. Jag kommer att minnas detta besök hela mitt liv.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*