Rabins sista dag och samtal med Amos Gitai

VISAS PÅ ZITA FOLKETS BIO STOCKHOLM:

SÖNDAG 30 OKTOBER KL 16:00

Den 4 november 1995 mördas Israels premärminister Yitzhak Rabin. Mordet föregicks av en intensiv hatkampanj där Rabin i och med Osloprocessen anklagades för att ha svikit landet. I det chockade Israel riktades ilsken kritik mot utredningen och det drev som ledde fram till mordet.
Amos Gitai har satt samman ett nervigt pusseldrama som ger ingångar till ett mord som förändrade Israel och fredsprocessen i grunden.

”Den här filmen gjorde jag i första hand som israelisk medborgare och i andra hand som filmskapare. Jag är bekymrad över riktningen som mitt land har tagit – med rasistiska röster, lagar som inskränker yttrandefriheten med mera. Så jag började undersöka rötterna till mordet på Rabin eller kanske snarare belysa i vilken miljö de växte sig starka.” – Amos Gitai

Amos Gitai (f.1950) tjänstgjorde i oktoberkriget då hans helikopter träffades av en syriansk missil. Samma år hade han fått en kamera i födelsedagspresent och bilderna från nedskjutningen fick honom att ta steget att byta karriär från arkitekt till filmare. Hans första långfilm – Home – kom 1980 och sedan har det blivit över 50 filmer. 1993 följde han Yithzak Rabin på nära håll för att dokumentera hans arbete i Give Peace a Chance.

Originaltitel: Rabin, The Last Day
Land: Israel
Produktionsår: 2015
Längd: 153 min
Genre: Drama
Åldersgräns: Från 15år
Distributör: TriArt
Producent: (fler…)
Textning: Svenska

Läs mer och beställ biljetter på Zitas hemsida här.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*