Rester av ett 1500 år gammalt kloster och kyrka upptäckt i Beit Shemesh

Imponerande mosaikgolv och marmorartefakter har hittats.

Över 1 000 ungdomar har deltagit i de arkeologiska utgrävningarna som utförs av Israels antikvariemyndighet.

 

 

De spektakulära resterna av ett 1 500 år gammalt kloster och kyrka, dekorerat med mosaikgolv och marmordekorationer, har funnits efter en storskalig utgrävning som utförs av Israels antikvariemyndighet i Beit Shemesh med hjälp av över 1 000 ungdomar. Utgrävningen genomförs före expansionen av Ramat Beit Shemesh, som finansieras av byggnads- och bostadsdepartementet.

 

Enligt Benyamin Storchan, antikvariemyndighetens ansvarige för utgrävningarna, blev de ”förvånade över det underbara tillståndet och bevarandet av de gamla fornlämningarna, och rikedomen av fynd som upptäcktes”. Artefakterna  i den stora byggnaden, som verkar vara ett kloster, kan indikera på att platsen var viktig och kanske ett centrum för pilgrimer i regionen Judea Shephelah (låglandet). Under utgrävningen fann vi resterna av stora stenväggar och ett antal arkitektoniska element inklusive en marmorpelarbas dekorerade med kors och fönsterskärmar i marmor. Marmorartefakterna togs från Turkiet och vidare inåt landet med vagn. I ett av rummen upptäckte vi ett vackert mosaikgolv dekorerat med fåglar, löv och granatäpple”. ”Vi vet redan om ett antal forntida kyrkor och kloster i Judeas Shephelah”, tillade Storchan, ”men den här har bevarats helt enastående bra.”

 

I nuläget har endast en fraktion av klostret, som övergavs på 700-talet av okända anledningar, grävts ut.

 

Sedan utgrävningen börjades under sommaren har över 1 000 ungdomar från olika grupper och organisationer, främst skolor och militärförberedande organisationer, deltagit i utgrävningen.

Hadas Keich, 16 år gammal och student på Sde Bokers fältskola: ”Vi sökte efter ett sätt att samla in pengar för vår klassresa till Polen och vi bestämde oss för att delta i de arkeologiska utgrävningarna. Lite i taget upptäckte vi spännande vi, vilket hjälpte oss att relatera till vårt land och dess historia. Det är fantastiskt vad som är dolt här under våra fötter.”

 

Video på engelska finns att se på https://www.youtube.com/watch?v=IrIFOn508xk&feature=youtu.be

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*