Richard Goldstone: Israel är inte en apartheidregim

Richard J. Goldstone, är fd. domare i Sydafrikas högsta domstol och ledde den första undersökningen angående Gazakriget 2008-2009. Han har nu i en artikel i New York Times (läs hela här) skrivit om varför Israel inte är en apartheidstat. Här följer ett översatt utdrag.

 

I kampanjen att delegetimera Israel så har ordet apartheid länge varit ett av de kraftigaste vapnen. Apartheid för tankarna till det fruktansvärda system som rådde i Sydafrika fram till 1994. Under apartheid regimen så behandlades svarta och andra ”icke-vita” som andra klassens medborgare. De fick inte gå på vita toaletter, vita trottoarer, vita stränder eller vita sjukhus. Om en svart man var med i en bilolycka så förblödde han om det inte fanns en svart ambulans som kunde ta honom till ett svart sjukhus.

Nu i veckan så påbörjar den Londonbaserade pro-palestinska gruppen ”Russel Tribunal” sitt förhör om huruvida Israel är en apartheid stat. Detta är ingen tribunal. De ”bevis” som ska läggas fram ensidiga och juryn som bedömer dem är alla kritiker av Israel vars åsikter redan är kända.

Situationen i Israel skiljer sig mycket från den i i Sydafrika. För det första så måste man skilja på de araber som bor i Israel och är israeliska medborgare och de som är boende på Västbanken och Gaza vilket är under israelisk militär kontroll då det saknas ett fredsfördrag.

För de israeliska araberna, 20% av landets befolkning, så finns det inget som ens kommer nära FN:s definition av apartheid. De har alla rättigheter som landets judar har. De kan ta vilka jobb de vill, gå på vilka stränder de vill, rösta på vem de vill pch har alla andra medborgerliga rättigheter. Något som inte gäller de palestinier som bor i angränsande länder såsom Libanon och Syrien.

De som vill framställa Israel som en apartheidstat använder ofta starka bilder såsom palestinier som kastar sten mot beväpnade israeliska soldater eller jämförandet av den israeliska säkerhetsbarriären, vilken de kallar en ”apartheid-mur”, med Berlinmuren. Sådana bilder uppmanar till en ytlig jämförelse och det  är oärligt att använda dem för att förvränga verkligheten. Barriären byggdes för att få slut på den oändliga vågen av terrorattacker som Israel utsattes för och den israeliska högsta domstolen tvingade vid flera tillfällen militären att dra den på ett sätt som gjorde mindre skada för palestinierna.

Det ömsesidiga erkännandet och beskyddet av den mänskliga värdigheten för alla människor är oumbärligt för att få slut på hat och vrede. Anklagelsen att Israel är en apartheid stat är falsk och ondsint och utesluter, snarare än främjar, fred och harmoni.

Richard J. Goldstone

 

Läs mer: DN 2 3 4 5 6 7 SVD 2 3 4 5 6 7 8 Newsmill 2 3 Expressen 2 Aftonbladet 2 3

3 Responses to "Richard Goldstone: Israel är inte en apartheidregim"

 1. Punko  november 8, 2011 at 22:26

  Goldstone är väl knappast opartisk?

  Svara
 2. Pingback: BDS slogans i Aftonbladets kulturdel | Mina tankar

 3. Lisa abramowicz  september 4, 2012 at 17:53

  Punko skriver att Goldstone knappast är opartisk. Märkligt påstående, som man inte såg mycket av när goldstone kritiserade Israels krigföring på Gaza. Men Punk motiverar inte heller sin utsaga.

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*