Riksdagsledamot Mathias Sundin (fp) skriver öppet brev till Oatly angående deras bojkott

Norrköping 2015-03-03
ÖPPET BREV TILL OATLY
MED ANLEDNING AV BOJKOTT MOT ISRAELISKA PRODUKTER
Jag beklagar djupt ert beslut att byta leverantör av D-vitamin enbart för att denna leverantör ligger i Israel. Att på något sätt bojkotta produkter från vissa länder är problematiskt, men kan i vissa fall vara berättigat. I detta fall blir det mycket problematiskt av två huvudsakliga anledningar:
1. Ni bojkottar en produkt från en demokrati, Israel, men fortsätter att köpa produkter från andra länder som inte är demokratier, som Kina och Vietnam. Mig veterligen är Israel det enda land ni bojkottar produkter från. Därmed pekar ni ut Israel som det enda land i världen värdigt en bojkott. Israel görs till den största skurkstaten på hela planeten, vilket är grovt felaktigt.
2. Bojkott av israeliska produkter blir också en indirekt bojkott av judiska produkter. Den kopplingen är inte automatisk, men måste tas hänsyn till med tanke på historiska bojkotter av judiska produkter i exempelvis Tyskland på 1930-talet. Jag menar inte att ni står för samma sak som de som låg bakom bojkotterna då, men att bojkotta judiska produkter har en mycket svart historia, som måste tas med i ett beslut om bojkott mot israeliska produkter.
Israel har många fantastiskt fina företag, så jag förstår att ni valt att köpa en del av era ingredienser därifrån. Det tycker jag ni ska fortsätta med och vara stolta att handla med Mellanösterns enda demokrati. Ni behöver inte dela den israeliska regeringens åsikter för att göra det, och gör ni det inte står det er fritt att säga det både i debatten här i Sverige och Israel. Väljer ni att fortsätta bojkotta israeliska produkter tar ni ställning emot hela landet Israel.
Jag förstår av era kommentarer i efterhand att ni inte hade tänkt igenom beslutet fullständigt och insett alla dess komplikationer. Misstag kan vi alla göra, det viktigaste är hur man hanterar och ställer dessa till rätta. Tänker ni återuppta er affärsrelation med det israeliska företaget?
Mathias Sundin
Riksdagsledamot för Folkpartiet

4 Responses to "Riksdagsledamot Mathias Sundin (fp) skriver öppet brev till Oatly angående deras bojkott"

  1. Hanna Bard  mars 3, 2015 at 23:42

    Bra skrivet. En bojkott av endast Israel är förkastligt och mycket dubbelmoraliskt. Däremot håller jag inte med om att en bojkott av Israel skulle innebära att man vill bojkotta judiska produkter, även om jag förstår att de kan tolkas så. Personligen stödjer jag inte bojkotter av produkter från Israel eller andra länder om länderna inte begått grova brott mot mänskliga rättigheter. T.e.x. anser jag inte att Sverige bör exportera vapen till Saudiarabien.

    Svara
  2. Pingback: Dagens läsvärda länkar (och det här med Jerusalem) - Israelism.se

  3. Pingback: Sveriges pinsamheter! | Barkéus

  4. Pingback: Oatly-gate – Rebecca Weidmo Uvell

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*