Riksdagsledamot Mathias Sundin skriver öppet brev till Coop Sverige och Coop Varberg

ÖPPET BREV TILL COOP
MED ANLEDNING AV BOJKOTT MOT ISRAELISKA PRODUKTER

Till Anders Sundström, ordförande Coop Sverige, Sonat Burman-Olsson, VD Coop Sverige och Coop i Varberg.

Jag beklagar djupt ert beslut att bojkotta israeliska produkter. Att på något sätt bojkotta produkter från vissa länder är problematiskt, men kan i vissa fall vara berättigat. I detta fall blir det mycket problematiskt av två huvudsakliga anledningar:

1) Ni bojkottar en produkt från en demokrati, Israel, men fortsätter att köpa produkter från andra länder som inte är demokratier, som Kina och Vietnam. Israel fick betyget ”Fri” i Freedom House senaste ranking. Mig veterligen är Israel det enda land ni bojkottar produkter från. Därmed pekar ni ut Israel som det enda land i världen värdigt en bojkott. Israel görs till den största skurkstaten på hela planeten, vilket är grovt felaktigt.

2) Bojkott av israeliska produkter blir också en indirekt bojkott av judiska produkter. Den kopplingen är inte automatisk, men måste tas hänsyn till med tanke på historiska bojkotter av judiska produkter i exempelvis Tyskland på 1930-talet. Jag menar inte att ni står för samma sak som de som låg bakom bojkotterna då, men att bojkotta judiska produkter har en mycket svart historia, som måste tas med i ett beslut om bojkott mot israeliska produkter.

Israel har många fina företag, så jag förstår att ni valt att köpa en del produkter därifrån. Handla gärna också produkter från de palestinska områdena. Vi vill att det palestinska folket ska få leva i demokrati i en egen stat, och tror att handel och utbyte underlättar det och uppmanar inte till någon bojkott.

För att handla med Israel behöver ni inte dela den israeliska regeringens åsikter, ni tar inte ställning i konflikt Israel-Palestina och har ni åsikter i dessa frågor står det er fritt att säga det både i debatten här i Sverige och Israel. Väljer ni att fortsätta bojkotta israeliska produkter tar ni ställning emot hela landet och alla israeler.

Jag ser fram emot ert svar och hoppas att ni snarast river upp beslutet.

Mathias Sundin
Ordförande Samfundet Sverige-Israel
mathias.sundin@sverigeisrael.se

150603 Öppet brev Coop Varberg

14 Responses to "Riksdagsledamot Mathias Sundin skriver öppet brev till Coop Sverige och Coop Varberg"

 1. Lotta  juni 5, 2015 at 16:02

  hur är Israel en demokrati när en stor del av befolkningen i landet lever under ockupation och inte har frihet och rättighet att röra sig fritt inom landet. Det finns säkert jättebra och fina företag i Israel och många bra och fina människor i landet. På något sätt måste man ändå markera mot ett land när de kränker mänskliga rättigheter och jag tror att Coop försöker göra just det. Det handlar inte om antisemitism utan ett ställningstagande mot den politik som förs i landet. Sen borde Coop givetvis tänka på Kinas brott mot mänskliga rättigheter , men man måste börja någonstans. Att dra paralleller till Tyskland på 30- talet känns inte helt rätt och att hela tiden hänvisa till de hemska brott tyskarna begick mot den judiska befolkningen gör inte att övergreppen mot palestinierna är rätt.

  Svara
 2. Jenny  juni 5, 2015 at 19:07

  Först och främst vill jag bara säga; grymt bra gjort av Coop! Det handlar inte om att stödja eller inte stödja ”judar” det handlar om ett fruktansvärt korrupt zionismstyre. Diskuterar gärna öppet, men jag antar att kommentarer som denna offentligt blokeras.

  Svara
 3. Jacob  juni 6, 2015 at 03:39

  Är det inte mer berättigat att bojkotta en demokrati än en en diktatur? I demokratin, om det nu är ett verkligt styre av folket, så kan ju folket välja hur staten agerar och har på så sätt möjlighet förändra och ett större ansvar.

  Att bojkotta en diktatur är ju som att sluta leverera mat till ett fängelse för att fångvaktarna beter sig som svin… Vem tror du lider av det?

  Dessutom är det väl fritt för vem som helst att handla eller inte med vem dom vill? Blockerar eller bojkottar inte Israel själva någon? Jag är bara lite nyfiken.

  Svara
 4. Palle Vestergaard  juni 6, 2015 at 11:39

  Bra!
  Publicerar du eventuellt svar?

  Svara
 5. Pingback: radio bubb.la – 6/6 | radio bubb.la

 6. Tony  juni 6, 2015 at 23:54

  Nu var det sluthandlat på coop för våran del..
  Uppmanar alla att bojkotta coop.

  Svara
 7. robert  juni 9, 2015 at 00:47

  vad synd att man inte bor i Varberg, hade gärna handlat hos coop. Undviker själv varor från Israel så stöttar gärna coop

  Svara
 8. Gulliga Gullmar  juni 10, 2015 at 10:03

  1) Ok, Israel fick stämplas som demokratisk stat, då är det lugnt att agera hur som helst. Inga problem att bomba civila och diskriminera minoritetsgruppen. Allt kan rättfärdigas.

  2) Svart historia sker dagligen inom Israels ”territorier”. Bojkotten är belagd på staten Israel. Israel är producenten av dessa judiska varor, Coops syfte är att bojkotta staten Israel inte judiska religionen.

  Hur naivt är det att föreslå Coop att inhandla palestinska varor? Tillåter den demokratiska staten Israel en fri handel för Palestinska staten?

  Svara
 9. Johan  juni 10, 2015 at 17:27

  Vad är det Mathias inte förstår? Folk på coop har röstat så och vill ha det så. Bara för Mathais kanske tycker Israel är en bra demokrati som gärna får bomba muslimer och röstra på SD. Medans andra tycker tvärtom. Handla inte på Coop då Mathias. Gör en matbutik själv bara för Israeler om du vill. Matchias är lite som USA. Han kallar gärna trasiga diktaturer för komunister. Och Israel för en demokrati. Men du har fel Mathais. Om du förstod det, skulle du förstå varför vi vill bojkatta Israeliska varor.
  Du tycker som USA att det är ok att anfalla en diktatur och störta dess ledare, medans andra lämnas orörda.
  Det handlar inte om judar, hat eller liknande. Det är därför du är så förvånad över detta. För du vet inte sanningen och kan inte förstå hur i all världen jag kan påstå världen är rund när du ser att den är platt. Kalla oss konsperations teoretiker. Bränn os på bål. en sak är säkert. Sanningen komemr fram förr eller senare.

  Svara
 10. Pierre  juni 10, 2015 at 20:56

  Älska COOP. Äntligen någon som står upp för alla förtryckta Palestinier.

  Svara
 11. heja Coop  juni 11, 2015 at 01:47

  Bra jobbat Coop, dom har handlat varor från Palestinsk land men pengar går till den occupations makt dvs Israel..

  Svara
 12. Jessica Gransson  juni 11, 2015 at 15:07

  Det går inte jämföra Israel och Kina på någon plan alls. Rent ekonomisk är det bara dumt och bojkotta produkter som produceras i Kina och dessutom så vitt jag är medveten så är inte Kina delaktig i bombningar runt sina gränser.

  Bojkottning av Israels produkter är helt rätt i mina ögon. Allt för länge har omvärlden inte reagerat tillräckligt mot Israels handlingar runt Gaza remsan, vilket jag antar beror på världens ”pityness” man känner för judarna efter nazi Tysklands fall. Ett bra exempel är Rysslands invasion i Krim som omvärlden reagera starkt på och genomförde sanktioner mot ryska företag, som var helt rätt och borde göras mot Israel och andra länder som på något vis bombar grannländer eller sitt eget folk (Syrien).

  Svara
 13. Pingback: radio bubb.la – 6/6 – radio bubb.la

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*