Riksdagsledamot Tuve Skånberg till Coop: ”Ta denna protest på allvar”

KF, Coop, Coop Väst,

Coop Väst har beslutat att inte sälja varor producerade i Israel eller tex på Västbanken. Jag beklagar det, och i ett Facebook – inlägg skrev jag att jag för min del inte längre kommer att handla på något Coop i landet till dess er bojkott av Israel är hävd. (Jag har en Coop-butik bara 200 meter från min lägenhet). 400 har uttryckt gillande för detta av mina vänner runt om i landet, och i ett ytterligare inlägg nämnde jag om detta, varpå ytterligare 260 vänner uttryckte gillande. En betydande del av dessa över 600 personer har också kommenterat och utlovat att de inte heller ska handla på något Coop, så länge bojkotten av Israel består.

400

https://www.facebook.com/tuve.skanberg?fref=nf&pnref=story

och 260

https://www.facebook.com/tuve.skanberg?fref=nf&pnref=story

 

Det kanske verkar som ett slag i luften, men låt oss säga att 600 hushåll verkligen skulle avstå från att handla på Coop, så kan det potentiellt röra som om stora pengar i bortfall för omsättningen: 600 hushåll x 100 000 kr = 60 miljoner kr.

Självklart kommer inte denna markering att kosta Coop 60 miljoner kr – säkert kommer någon av de 600 att köpa någon glass, någon liter mjölk eller toapapper, när nöden kräver det. Och kanske inte alla handlade allt på Coop innan detta initiativ. Å andra sidan sprider sig protesten till fler än dessa 600.

Jag tycker ändå ni ska ta denna protest på allvar. Ni har fördärvat Coops varumärke och bilden av ett bolag som är solidariskt, i det här fallet med den enda demokratin i Mellanöstern, den judiska staten Israel. Att hålla sina butiker ”israel-fria” skapar klara kopplingar till andra butiker som en gång var ”jude-fria”.

Jag ser fram emot ett svar att Coop Väst och Coop Sverige inte bojkottar Israel längre.

Med vänlig hälsning,

Tuve Skånberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*