Sällsynt gömma av hasmoneiska silvermynt hittade i Modi’in

Det unika fyndet kommer att bevaras i en arkeologisk park i hjärtat av ett nytt område i Modi’in.

Silvermynten som kommer från den hasmoneiska perioden, cirka 126 f.Kr, hittades i april i samband med en arkeologisk utgrävning utförd av det israeliska Riksantikvarieämbetet då ny bebyggelse ska uppföras i Modi’in.

Enligt Avraham Tendler, chef för utgrävningen, består de ovanliga silvermynten av shekels och halvshekels, är präglade i staden Tyros och bär bilder av kungen Antiochus VII och hans bror Demetrius II. Enligt Tendler är teorin bevis för att någon som bodde på gården och som hade samlat på sig en betydande besparing av någon anledning var tvungen att lämna huset. Han grävde ner pengarna i förhoppningen att kunna återvända för att hämta dem men av någon anledning uppstod aldrig den möjligheten och de låg istället gömda i 2 140 år.

Totalt rör det sig om 16 mynt, ett eller två mynt från varje år mellan 135-126 f.Kr. Donald Tzvi Ariel, chef för myntavdelningen vid Riksantikvarieämbetet, menar att det kan röra sig om någon som samlade på mynt, inte helt olikt någon som idag samlar på mynt eller frimärken. Det är annars ovanligt att man hittar en serie mynt på detta sätt.

Andra utgrävningsfynd tyder på att det var en judisk familj som etablerade en jordbruksfastighet på kullen under den hasmoneiska perioden. Familjen planterade olivträd och vinrankor vid en intilliggande kulle och odlade spannmål i dalen. Både oliv och vinpressar har påträffats och på grund av huvudhusets tjocka väggar kan man dra slutsatsen att man försökte skydda sig från attacker och plundrande banditer.

Man har även hittat ett antal bronsmynt präglade av hasmoneiska kungar som Yehohanan, Juda, Jonathan eller Mattathias och hans titel: överstepräst och rådschef för judarna. Detta tyder på att det fanns verksamhet på gården genom hela den tidig romerska tiden. Gården skall även ha fortsatt att vara i bruk under det första upproret mot romarna 66 f.Kr då det hittats mynt präglade ”år två” och slagord som ”Sions frihet”.

Läs mer här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*