Sällsynt hellenistiskt örhänge upptäckt i Jerusalem

Ett sällsynt örhänge från den hellenistiska tiden har upptäckts i Jerusalem.

Det spektakulära gyllene örhänget, dekorerat med ett hornbeklätt djur, upptäcktes under utgrävningar i City of David National Park i den israeliska huvudstaden.

Jerusalem of Gold. Det spektakulära guldörhänget, som är utformad som ett hornbeklätt djur, dateras till det andra eller tredje århundradet f.Kr., under den hellenistiska perioden. Upptäckten gjordes under utgrävningar som utförs av Israels antikvitetsmyndighet och universitetet i Tel Aviv vid parkeringsplatsen Givati ​​vid nationalparken Davids stad i Jerusalem, som omger den gamla stadens murar.

Enligt de ansvariga för utgrävningarna, professor Yuval Gadot från Tel Aviv University och doktor Yiftah Shalev från antikvariatmyndigheten, ”hittades smycket i en byggnad som grävdes upp under utgrävningen och som dateras till den tidiga hellenistiska perioden – en fascinerande era om vilken vi vet väldigt lite när det gäller Jerusalem. Under över hundra år av arkeologiska grävningar i staden har många små upptäckter gjorts från denna period, huvudsakligen bestående av keramikfragment och några mynt, men knappast några rester av byggnader som kunde vara exakt daterade till denna period”.

Örhänget är dekorerat med huvudet av ett hornbeklätt djur (förmodligen en antilop eller en hjort) med stora ögon, mun och andra ansiktsdrag. I närheten hittade utgrävarna också en guldkula med invecklade dekorationer.

Enligt forskarna är det ”oklart huruvida guldörhängen bars av en man eller en kvinna och inte heller känner vi till deras kulturella eller religiösa identitet, men vi kan säkert säga att den som bar det här örhänget definitivt tillhörde Jerusalems övre klass. Detta kan bestämmas av närheten till Templetberget och templet, som var i användning under denna tidsperiod, liksom kvaliteten på guldet i smycket”.

Ariel Polokoff och Adi Erlich, från den arkeologiska avdelningen vid Haifa University, undersökte örhänget och guldkulan och uppskattade att smyckena var tillverkade med en teknik som kallas filigran, där trådar och små metallpärlor används för att skapa komplexa mönster. Enligt dem uppfanns denna typ av örhänge först i Grekland under den tidiga hellenistiska perioden, medan detta örhänge dateras till ungefär tredje eller andra århundraden f.Kr.

Mycket liknande örhängen (men inte helt identiska) har hittats över hela Medelhavsområdet, särskilt i Grekland, men är extremt sällsynta i Israel. Enligt professor Gadot har ”hittils endast några få sådana örhängen hittats i Israel, många av dem i kustregionen, samt ett något annorlunda örhänge som upptäckts inne i en grav i Hinnom. Det är dock första gången som ett sådant örhänge har hittats i Jerusalem i ruiner från den tisperioden. ”

Enligt forskarna ”öppnar fynden från denna utgrävning ett fönster mot vad Jerusalem var under den tidiga hellenistiska perioden: det verkar som att staden under den tiden inte nådde längre än toppen av kullen i Davids stad men också spred sig något mot väst in i Tyropeondalen. Vi lärde oss också av denna utgrävning att invånarna i detta område inte var bönder som bosatte sig i periferin, utan snarare det motsatta – de var välbärgade människor. Upptäckten av vanliga hellenistiska smycken kan lära oss hur hellenistiska influenser nått Jerusalem under denna tid”.

Smycken kommer snart att visas upp offentligt på Davids stad årliga arkeologiska konferens som inträffare i början av september.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*