Omvärlden måste öka pressen på Iran

Att Iran är nära att ha en färdig atombomb råder det knappast längre några tvivel om. FN:s atomenergi-organ, IAEA, Har fastslagit att Irans kärnenergiprogram inte är av enbart fredligt slag. Likväl så står det klart att ett kärnvapenbestyckat Iran är ett hot mot alla nationer i världen, antingen via direkt hot om attack eller i fall de säljer vapnen vidare till , Syrien eller terroristorganisationer. Svensk media har visat sig ovanligt samstämmig i denna fråga. I DN så varnas vi att en Iransk bomb kan leda till att fler stater i regionen utvecklar kärnvapen för att försvara sig mot Iran, SVD talar om vikten av riktade sanktioner och i Aftonbladet så skräder Anders Lindberg inte sina ord när han i en ledare beskriver hotet som ett kärnvapenbestyckat Iran skulle utgöra.

Iran är dessutom ett av de få länder som fortfarande stödjer Syriens president Bashar al-Assad som just nu utför massaker efter massaker mot de syriska medborgarna. Iran förser även terrorister med träning, utrustning och pengar. Flertalet internationellt aktiva terroristorganisationer har under senaste tiden öppet tackat Iran för deras hjälp.

Sanktioner mot Iran måste hårdna. Det är glädjande att se att USA, Kanada, England, Frankrike och Tyskland just nu diskuterar hur man kan intensifiera sanktioner både mot iransk olja och deras centralbank. Det pågår även långt gående diskussioner inom EU men situationen är just nu akut och beslut måste tas fort.  Sanktioner är inte nödvändigtvis ett trubbigt instrument som straffar hela befolkningen under en lång tid. Sanktioner kan riktas för att få snabb effekt. Oljesanktioner är ett av de viktigaste verktygen i sanktionslådan. Även oljerika nationer drabbas hårt när de inte kan sälja sin olja längre. 1991 så var det lje sanktioner som stoppade kuppmakarna på Haiti och tillät den folkvalde presidenten att återvända, Gaddafis styrkor kunde inte längre operera effektivt mot oppositionen då de fick svårt att få tag på bensin.

Trots att Iran producerar mycket olja så har de väldigt begränsade möjligheter att raffinera denna olja. Därför så skulle sanktioner mot deras oljeindustri i form av export, import och utrustning slå mot landet fort. Trots att fler länder har dragit sig tillbaka från Iran så opererar fortfarande många företag från 16 europeiska länder i Iran. Tidigare så har vi berättat om en rapport i vilken det påvisas att sanktioner av Iran har haft effekt, läs om det här. Det är nu upp till alla världens länder att verka för världsfreden och agera mot Iran.

 

Läs mer: SVD 2 3 4 5 6 DN 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Aftonbladet Expressen

9 Responses to "Omvärlden måste öka pressen på Iran"

 1. Iranier  november 23, 2011 at 14:38

  Du måste vara världens skämt LOOOL
  Det är ingen som går på detta skitsnack, märkte att det är få personer som besöker denna blogg eftersom det är full med lögner och baktal.
  Iran har planerat för dessa sanktioner, USA och Kanadas sanktioner gör ingen skada eftersom landet har vänt sig till Öst och mellan östern.
  Vad händer med lilla Israel som kommer gå under utan USA’s bidrag och amrikanska börjar hata Israel starkt
  så kör med din offer ansikte som världen har blivit trött på.

  Svara
 2. Marcus  november 29, 2011 at 00:02

  Till ”Iranier”: Läs kommentarsreglerna! Antisemitismen lyser igenom i ditt inlägg. Det är märkligt att du inte delar oron över Irans dåliga sällskap i form av terrororganisationer och diktaturer. Varför har miljontals människor flytt Iran de senaste decennierna? En orsak är troligen att en motsvarande frispråkighet som du ger uttryck för, men vänd mot Iran, leder till mycket allvarliga konsekvenser! Lägg därtill tortyr, systematisk våldtäkt och mord mot religionskonvertiter m fl. Det finns all anledning att känna oro över Irans ledning och dess kärnvapenambitioner.

  Svara
 3. Saul  november 29, 2011 at 17:05

  Hej, men det måste vara en skäm. Israel har fler än 200 illegala atombomber och hotar helt oppen att använda dem mot sina grannar. Har du inte hört om ”The Samson option”?

  Svara
 4. Vera  november 29, 2011 at 20:18

  är så jävla trött på de här tjafset om antisemitism! det har blivet överdrivet missbrukat av judarna så fort man kritiserar israel och deras politik så blir man kallad antisemit.jag hatar inte semiter vi tycker bara att er politik är fel gentemot eran grannar och ni bör ge Palestinier deras rätt till egen stat och lära er att respektera eran grannar…

  Svara
 5. Anders  december 1, 2011 at 00:38

  Det är en enorm skillnad på Irans kärnvapenambitioner å ena sidan och Israels förmodade kärnvapeninnehav å andra sidan.

  Israel är en modern demokrati i enlighet med rättsstatens alla principer. Israel är en av få stater i modern tid som är utsatt för direkt hot om utplåning av andra stater, inte minst Iran. Därför är det högst rimligt att Israel vidtar alla åtgärder för att kunna freda sig mot angrepp eller i värsta fall utplåningsförsök.

  Som världen ser ut idag är ett defensivt innehav av kärnvapen tyvärr det mest avskräckande och avhållande försvaret mot andra stater, oavsett om de själva har kärnvapen eller inte.

  Därmed är det fullt naturligt att Israel förbehåller sig den möjligheten. Beviset på Israels ansvarstagande är just att staten aldrig öppet hotat någon annan med kärnvapen. Enbart vetskapen om att Israel har kapaciteten att utveckla och försvara sig med kärnvapen är tillräcklig för att avskräcka de som vill utplåna Israel från att sätta sina planer i verket.

  Ingen kan någonsin tro att Iran, som aktivt stöder förtryck och terror, skulle utnyttja eventuella kärnvapen som en garant för fred och frihet.

  Snarare tvärtom.

  Därför måste Irans kärnvapenambition stoppas.

  Svara
 6. Christoffer  december 1, 2011 at 16:53

  Ett kärnvapenbestyckat Iran är oacceptabelt och måste till varje pris förhindras. När resten av världen tar viktiga steg mot att nedrusta och förhindra spridning av kärnvapen går Iran i rakt motsatt riktning.

  Det finns så många viktiga argument mot att tillåta Iran bygga bomben. Det skulle ge incitament till Saudiarabien mfl. stater i regionen att också utveckla kärnvapen. Iran skulle få ett betydligt större inflytande i regionen och utgöra ett större hot gentemot Israel. Dessutom skulle spridningen av Islamistisk ideologi öka och ytterligare radikalisera ett redan fanatiskt mellanöstern.

  Att inte motsätta sig Irans ambitioner är att vara både naiv och ytterst oansvarig. Jag bryr mig inte det minsta om Israel bombar iranska kärnanläggningar med tillhörande personal, iranierna har fått tillräckligt med chanser och klockan tickar…

  Svara
 7. Jesus  december 2, 2011 at 20:34

  @Anders
  Vem anser Israel som ett modernt land?
  Det spelar ingen roll modernt land eller efterbliven.
  Om Israel skulle känna sig hotad så skulle dem slänga iväg en atom bomb förstår du inte vad innebörden är eller?

  Svara
 8. Christian  december 21, 2011 at 01:25

  Israel är Inte en modern Demokrati. Öga för öga och tand för tand tillhör stenåldern. Men lever man på stolen land måste man använda sig av det förlegade förhållningssättet.Jag som pedagog kan inte försvara
  Israels varande som egen stat. Samlevnad med det befintliga folket i området, Araberna eller Palestinierna (Dom finns inte enligt amerikanska
  Presidentkandidaten ”G”)borde vara lösningen. Nu är Israel ett Herrefolk som agerar snarlik som dom sk. Arier under 30 och 40talet.
  Var är lärdomen? Fler och fler vänder sig mot Israels agerande. FN resolutionerna ignoreras.Omvärldens negativa kritik tar man inte hänsyn till och avfärdar deras känslor som färgad nonsens. Vakna Abrahams folk innan hela världen vänder sig mot er förda politik. Så länge ni fortsätter med eran vansinniga politik och stjäl mer land, kommer jag, som lärare, att prata mot eran existens som eget land. Shalom.

  Svara
 9. Fredrik L  december 22, 2011 at 13:14

  Det är tragiskt att ni som är så kritiska mot Israel också stöttar en sådan tyranistat som Iran som dessutom hotar sin omgivning och de stöttar Hammas och syrien och Hisbola…
  Märk också att Iran inte kritiserat Syrien för dess behandling av sin befolkning heller. Iran förtrycker både kvinnor och oliktänkande dömer oliktänkande till långa fängelse straff och dömmer folk till döden för absurda brott. Otrohet gemförs med mord och landsföräderi märkligt. Iran är betydligt värre en Naze Tyskland Inser ni inte det så är de kris. USA och Kanada och Storbritanien Sviker inte Israel särskillt inte USA. Jag Älskar Israel och Anser att alla som hatar Israel borde utvisas från Sverige och tvångs flyttas till Iran så fick vi de lungt här i Landet.
  Sionist Ja visst…

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*