Små streckkoder avgörande för personlig cancerbehandling

I en process som liknar allergitest används små mängder av olika ”streckkodsmärkta” mediciner inne i patientens tumör för att avgöra hur effektiva de är.

De små ”streckkoderna” är gjorda av syntetiskt DNA och kan hjälpa till med att avgöra vilken specifik cytostatika en patient behöver innan behandling påbörjas, skriver israeliska forskare i Nature Communications.

Den nya diagnostekniken har utvecklats av forskare från Technion – Israel Institute of Technology under ledning av biträdande professor Avi Schroeder vid Faculty of Chemical Engineering och Technion Integrated Cancer Center.

Enligt Schroeder rör sig den medicinska världen mot personanpassad medicin, men behandlingar skräddarsys endast i enlighet med patientens genetiska egenskaper och ger inte alltid en korrekt bild av vilka mediciner som är bäst för varje patient. Nu har man utvecklat en teknologi som kompletterar detta.

Det kommer att dröja innan kliniska tester kan göras på människor men teknologin är patenterad och enligt Schroeder är det inte osannolikt att metoden används inom ett par år.

Läs mer på Israel21c

Foto: Omry Dinner

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*