Soldater med autism ger armén och underrättelseenheten 9900 oanade möjligheter

Den israeliska underrättelseenheten ”Unit 9900” arbetar bland annat med att tyda satellitbilder. Enheten har nu börjat anställa frivilliga soldater med autism då de visat sig vara oerhört skickliga på att avkoda och tyda bilderna. Idén kommer från en pensionerad Mossadagent.

Times of Israel skriver att idén föddes när ett antal gamla vänner träffades hos Dror och Yehudit Rotenberg som endast en månad tidigare förlorat sin son Nadav. Vännerna hade alla tjänstgjort som fallskärmsjägare under 1970-talet men inte träffats på flera decennier. Under tiden som gått hade de spritts över hela världen men när de nu träffades igen berättade alla vad som hade hänt i deras liv. En av männen bodde i USA med två söner som båda är autistiska. Han berättade om vad allt detta innebar – särskilt för hans två söner.

T, en tidigare officer i Mossad och en fena på att hitta lösningar till komplexa utmaningar, kom på att man skulle kunna integrera autistiska tonåringar i en av IDF:s viktiga underrättelseenheter – den som arbetar med att tyda flyg- och satellitfoton.

Den israeliska armén har ett antal luftburna övervakningsenheter och fem satelliter. Satelliterna har kapacitet att förse markpersonal med 3D-bilder i realtid. Underrättelseenheten 9900 har till uppgift att tyda dessa men det kräver långa arbetsdagar och stor koncentration.

T började undersöka de styrkor personer som diagnostiserats med autism har. Det visade sig vara ganska enkelt. Det finns personer som kan titta på Rom från en helikopter och sedan, i detalj, återge allt som setts i minsta detalj. Andra kan se irrationella serier med nummer och tyda dem med lätthet. Frågan var hur man skulle kunna förena de två och integrera dem i den israeliska arméns underrättelsearbete.

Läs hela artikeln här

Foto: IDF Spokesperson’s Unit

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*