Solenergi placerar Israel på kartan

bright sourceNågra av de tidigaste pionjärerna inom solenergi startade för 30 år sedan företaget Luz i Israel. Luz blev sedermera BrightSource, som nu är ett USA-baserat företag som bygger upp en gigantisk solenergianläggning i den kaliforniska öknen.

I början av 2014 lanseras dock nästa stora projekt – i Israel. BrightSource kommer att bryta mark för att utforma en världens största solenergianläggningar. År 2016 beräknas Ashalim producera 121 megawatt solenergi i Negev-öknen, vilket ger tillräckligt med ”grön energi” till 40 000 israeliska hem.
Israel Kroizer är vd för BrightSource i Israel och har arbetat för BrightSource sedan det bildades. Han säger att Ashalim är mer än en affär – det är personligt. BrightSource sysselsätter omkring 400 personer, 300 av dem är ingenjörer och arbetar huvudsakligen i Jerusalem, där den internationella forsknings- och utvecklingsdelen sker.

”Personalen är mycket glada över att få arbeta i Israel. Det är en verklig hjälp att ha detta stora projekt granne med oss,” berättar Kroizer. ”Vi kommer att lära oss mycket av det, i stället för att flyga ända till Kalifornien varje gång vi vill testa något.”

Anläggningen blir ett av landets första storskaliga solenergifält och samtidigt en av de största i världen. Det kommer att stärka Israels position på området grön energiproduktion.

Till skillnad från många andra solenergiproducenter som framställer energin direkt från solens strålar, samlar BrightSource strålarna från hundratals markbaserade speglar till ett torn. Där kokar solvärmen vatten för att framställa ånga som driver turbiner.
Det sättet är något mer komplicerat och därför dyrare, än solcellspaneler.

Kroizer säger dock att de två typerna av teknik har två olika marknader. ”Båda typerna av solenergi behövs, för att till viss del kompensera för teknikens begränsningar”, säger han.
En fördel med tekniken från BrightSource är att de markbaserade speglarna kan placeras på ojämn mark, till skillnad från solcellspaneler.

För affärsresenärer och den nyfikne som kommer till Israel, har BrightSource ett pilotprojekt på sex megawatt i drift i Rotem Industrial Park, vilken är öppen för allmänheten. Ett nytt besökscentrum kan också komma byggas vid Ashalim-anläggningen om det finns tillräckligt stort intresse, avslutar Kroizer .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*