SR fälls efter felaktigt uttalande om Israel

Det var i samband med fotbolls-VM i somras som Sveriges radios korrespondent gjorde ett felaktigt uttalande. Granskningsnämnden har nu fällt inslaget.
– Vi förväntar oss en förändring från svensk media, säger Ilan Ben-Dov, ambassadör.

Följande artikel publicerades ursprungligen i Dagen:

”Det handlar om ett inslag som Sveriges radio sände i sitt program Godmorgon Världen i samband med fotbolls-VM. Det har nu fällts i Granskningsnämnden. Under ett samtal med korrespondenten Cecilia Uddén framstår det som att Israel anklagat Argentina för terrorism efter att Argentina ställt in en träningsmatch mellan de två länderna. Anklagelsen var i själva verket inte riktad mot Argentina.

Det är inte första gången Sveriges radio fälls för uttalanden som rör Israel. När Israels ambassadör intervjuades i programmet Studio Ett 2015 fick han frågan om judarna hade något ansvar för den ökade antisemitismen. En formulering som av nämnden beskrevs som ”uppenbart kränkande”.

Förhoppning om förändring

Till Dagen uttrycker den nuvarande ambassadören Ilan Ben-Dov en förhoppning om att den ibland snedvridna rapporteringen ska upphöra.

– Sedan flera år tillbaka har svensk media beskrivit situationen i Mellanöstern genom att lyfta fram argument från den arabiska sidan och berätta utifrån ett arabiskt perspektiv, menar Ben-Dov.

– Man behöver anstränga sig för att ge en mer balanserad och rättvis bild av den komplexitet som finns. Det är inte svart och vitt, man måste lyfta fram båda sidor av saken.

Varför tror du att det kan bli en sådan typ av rapportering?

– Jag behöver ett tre timmar långt seminarium för att beskriva bakgrunden till det. Men jag vill verkligen uttrycka mitt hopp om att en förändring går att få till stånd.

Läs mer: Kaliber frias av Granskningsnämnden

Hur kan Israels ambassad bidra till att rapporteringen kan bli mer balanserad?

– Vi bidrar alltid med analyser ur ett israeliskt perspektiv för alla som önskar och vi sitter inte bara och väntar utan försöker ta egna initiativ för att balansera bilden.

– Alla vet att media är otroligt kraftfullt och har ett stort ansvar. På grund av det ansvaret förväntar vi oss att media försöker förstå komplexiteten och rapporterar från båda sidor.”

Läs artikeln på Dagen

Foto: NATANAEL GINDEMO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*