Storartat firande i samband med president Peres 90-årsdag

“Mr Peres, the world’s oldest serving head of state whose 65-year political career spans the entire history of Israel and includes three spells as prime minister, dismisses that argument. The winds of change in the Middle East will blow Israel towards peace, he believes, whoever is in government.”

Med pompa och ståt firades i går president Peres på sin 90-årsdag. Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair, president Bill Clinton, Barbara Streisand, Mikhail Gorbatjov, Prins Albert av Monaco, Sharon Stone, Roman Abramovich och Robert DeNiro är bara några exempel på alla de gäster som kom till Israel för att fira Peres. Totalt närvarade 3 000 personer vid galamiddagen på tisdagskvällen. Bill Clinton sparade inte på krutet i sitt tal och sa bland annat att Peres ”är den sista nu levande israel som personligen kände Kung David”.

Foto: Peres Center for Peace

Galan blev även inledningen till den femte presidentkonferesen, en tillställning som samlar personer från ett vitt spektrum av artister, analytiker, politiker och ledare som diskuterar frågor som är viktiga för Israel i dag och i morgon. Efter president Peres uttalanden förra månaden kan vi med all säkerhet förvänta oss att konferensen kommer att behandla frågor om en framtida fredsförhandling. Vid World Economic Forum förra månaden sa Peres bland annat att ”tiden för fred är nu…jag tror att det är en verklig möjlighet”.

Associated Press har fått en exklusiv intervju med president Peres där han bland annat säger ”vad som är viktigt för mig är morgondagen. Allt som hänt hittills är över nu, det går inte att ändra. Jag tänker inte hålla på mer med det. Istället lever jag i framtiden.”

I mätningar får Peres stort stöd av befolkningen i Israel. Hela 74 procent tycker att han gör ett bra jobb. Den nuvarande presidentkonferensen har dock fått kritik för att den kostar så mycket – bland annat kostar en universitetsföreläsning av Clinton 500 000 dollar och själva konferensen uppskattas kosta 3 miljoner dollar. Pengarna kommer dock från privata donationer och Clinton ger tillbaka alla pengar till Peres Academic Center så att man istället kan använda dem till att upprätta stipendier.

I en intervju med den anrika brittiska tidningen Daily Telegraph säger Peres att det kommer bli fred under hans livstid och att han ser optimistiskt på en överenskommelse mellan Israel och palestinierna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*