Studentboende som förändrar normen – kanske en lösning även för Sverige?

Israeliska studenter gör om fraktcontainrar till prisvärda lägenheter. Sderot och Lod får nya studentområden som byggs av Ayalim Association.

Gamla fraktcontainrar som inte längre kan användas på sjön har tidigare gjorts om till hem över hela världen och vi har sett reportage om de fantastiska kreationerna även i svenska magasin och tidningar – för att inte nämna internet. Nu har man fått upp ögonen för detta också i Israel och nyligen byggt två studentbyar för att lösa problemet med prisvärda boenden för studenter.

”Det finns miljoner containrar som kan användas”, säger Effy Rubin som är ansvarig för samarbete vid studentorganisationen Ayalim.

”Vår idé är att skapa en hållbar förändring i Israels periferi, Negev och Galileen. Om vi kan få studenter att flytta till periferin kan de liva upp dessa platser”.

En container kostar ungefär 2000 dollar (cirka 16000kr) att köpa och de har sedan renoverats för 40 000 dollar (cirka 330 000 kr). Fördelen är att det bara tar sex månader att färdigställa ett komplex (för Sderots del inklusive ett bombrum).

ayalim2

I Sderot kommer 285 studenter att få plats och Rubin från Ayalim säger att det är en win-win situation för både studenterna och staden. Ayalim-deltagare får universitetsstipendier och subventionerad hyra genom att delta i volontärprojekt.

Enligt Ayalims hemsida kommer ”varje student arbeta 10 timmar per vecka med barn, ungdomar och pensionärer i Sderot vilket så småningom kommer betyda 3000 timmar per vecka. Vår erfarenhet säger att det kommer att förändra staden på många sätt. Tänk bara att 100-tals entusiastiska unga israeler engagerar sig i staden 10 timmar per vecka hjälper till där det behövs”. I en utsatt stad som Sderot, nära gränsen till Gaza, kan det betyda enormt mycket – fysiskt, socialt och pedagogiskt.

Bar Asaev som läser industriell ekonomi säger att ”det är en möjlighet som man inte kan missa. Min skola erbjuder inte studentboende så det här är verkligen en bra lösning”.

”På grund av den bild unga har av Sderot är det många som valt att inte bo där så att få dit 300 studenter är väldigt spännande. Detta kommer att betyda mycket för en stad som genomlidit så mycket”, säger Rubin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*