SvD: Israeliska fredsdrömmar i skuggan av iranskt krigshot

Israeliska politikerna Eyal Ben-Reuven och Akram Hasson besökte förra veckan Stockholm och mötte bland annat svenska riksdagsledamöter och representanter från UD. Svenska Dagbladet träffade dem för en pratstund i Gamla Stan. Nedan är ett utdrag ur artikeln. Läs hela artikeln här

”Vad är mest osannolikt? Fred mellan israeler och palestinier – eller bättre relationer mellan Sverige och Israel? De israeliska politikerna Eyal Ben-Reuven och Akram Hasson tror det finns chans till bådadera även om relationerna till Sverige är något lättare att tina upp.

– Det finns fortfarande stora meningsskiljaktigheter mellan Israel och Sverige, men jag upplever en ökad öppenhet för diskussioner och olika sätt att se på saken, säger Eyal Ben-Reuven, som är vänsterpolitiker och ordförande för det parlamentariska israelisk-svenska vänskapsförbundet.

Hans kollega Akram Hasson, vars parti ingår i Israels regerande högerkoalition, stämmer in.

– Jag följde med Eyal hit eftersom jag själv är drus och arab. Jag tror att ni i Sverige inte förstår oss för att ni lever i en demokrati omgiven av andra demokratier. Men våra grannar är Hizbollah i Libanon, Assad i Syrien, Islamiska Jihad i Sinai och Hamas i Gaza. Vi slåss för vår säkerhet och vår framtid varje dag, säger han.

Relationen mellan Sverige och Israel har varit infekterad sedan 2014 när Sverige erkände staten Palestina. Ännu sämre blev den efter att Margot Wallström begärde utredningar av utomrättsliga avrättningar i Israel i samband med en våg av palestinska knivdåd mot israeliska civila 2015. Då krävde många i det israeliska parlamentet, Knesset, att det israelisk-svenska vänskapsförbundet skulle läggas ned.”

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*