Svenska riksdagsledamöter på besök i Israel: ”Ignorera Wallström”

Jesper Skalberg Karlsson (M), Ida Drougge (M), Mathias Sundin (L), Lars-Axel Nordell (KD), Larry Söder (KD), Fredrik Christensson (C).

 

Sex riksdagsledamöter från oppositionen besökte i förra veckan Israel där de kritiserade utrikesminister Wallströms hållning mot Israel men även uttryckte höga förhoppningar för framtida samarbete mellan Israel och Sverige.

Denna artikel är en sammanfattning/översättning från Ynet

Under besöket uppdaterades riksdagsledamöterna om dödläget i förhandlingarna med palestinierna, de träffade hbtq-representanter samt besökte Sderot, Yad Vashem och Knesset.

Delegationen leddes av Mathias Sundin (L) som menar att den svenska regeringen är fientligt inställd till Israel och att det svenska folket har en negativ uppfattning om landet. Trots detta påpekade dock Sundin att ”Israel har många vänner i Sverige och jag är en av dem. Vi finns inte endast i Riksdagen utan runt om i hela landet”.

Sundin tror att den negativa uppfattningen beror på FN:s uttalanden. ”Svenskar har stort förtroende för vad som sägs i FN”, säger han. ”Vad de inte förstår är att fördömandena av Israel som de hör från FN är baserade på anklagelser från diktaturer som automatiskt kritiserar Israel.”

”Sverige har haft en pro-palestinsk inriktning ända sedan Olof Palme var statsminister”, ”antisemitism förekommer men jag skulle inte säga att antisemitism är ett stort problem (i Sverige), men det existerar.”

Sundin tror att ännu en orsak till den negativa uppfattningen beror på utrikesminister Wallströms tendens att hänga ut Israel så fort tillfälle ges. Ett exempel på detta är då hon krävde att Israel skulle utredas för ”utomrättsliga avrättningar” av palestinska terrorister som attackerade civila israeler och på grund av det blev skjutna. Sundin ger sin rekommendation ”ignorera Wallström. Hon är en förlorad sak. Koncentrera er på det faktum att ni har många vänner i Sverige. Vi har en blomstrande framtid vad gäller samarbete inom start-ups och high-tech.”

En annan av de svenska riksdagsledamöterna sa att Wallström ”endast tror på en pro-palestinsk utrikespolitik. Varje gång vi kommenterar frågan blir hon upprörd och börjar med sina attacker mot Israel. En av de viktigaste sakerna vi för med oss från Sverige är det faktum att inte alla i Sverige håller med utrikesministern. Faktum är att det snarast är tvärt om.”

Läs hela artikeln här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*