Svenske Rasmus gör succé i Israel

För ett år sedan var han oönskad på svenska marknaden, och hamnade i en cypriotisk bottenklubb. Sedan dess har Rasmus Sjöstedt hunnit göra succé, frukta för sin karriär och slå sig in i ett israeliskt topplag på en ovan position.  ”Jag är lyckligt lottad” säger Sjöstedt i en längre intervju med Fotbollskanalen.

Nu bor familjen Sjöstedt i Haifa, som ligger i den norra delen av Israel och är landets tredje största stad. Hapoel spelar sina matcher på stora och fräscha Sammy Ofer Stadium (tar in över 30 000 åskådare), som man delar med rivalen och ”storebror” Maccabi Haifa. Laget ligger just nu på en överraskande fjärdeplats i den israeliska ligan och är bara två poäng efter serieledaren Hapoel Be’er Sheva.

Inför flytten var den tidigare Kalmar FF-spelarens kunskap om israelisk fotboll begränsad, men han är imponerad av kvaliteten på motståndarna och sina lagkamrater.

– Vi har ju klasspelare. Vi har en rumänsk mittback, Gabriel Tamas (spelat i klubbar som Galatasaray, Spartak Moskva, Celta Vigo, West Bromwich och Steaua Bukarest), och han har en högerfot som jag aldrig har sett innan. Han skickar diagonala passningar på 60-70 meter som landar precis vid fötterna på den han passar till – i fart. Det är helt sjukt. Vi har en blandning mellan ungt och talangfullt och spelare som varit ute i Europa. Jag har rätt bra spelare runt om mig, om man säger så.

 

Han sa att Israel är ett fantastiskt land. Ja, det han har sagt har stämt.

 

Sjöstedt menar att den israeliska ligan håller hög nivå.

– Fotbollsmässigt är det annorlunda jämfört med i Sverige, men jag skulle nog ändå säga att Be’er Sheva och Maccabi Tel Aviv är snäppet vassare än topplagen i allsvenskan. Det tror jag, det är känslan när man lirar i alla fall.

Hur är livet i Israel annars?
– Livet här är bra, tycker vi. Vi har fått en bra lägenhet och fotbollen går bra. Sen är det lite annorlunda i Europa, det kommer man inte ifrån. Men det är bra. Jag pratade med Rade Prica (tidigare i bland annat Maccabi Tel Aviv) om hur det är här, när det hettade till med klubbens intresse, och han sa att Israel är ett fantastiskt land. Ja, det han har sagt har stämt.

Stormatcherna som han spelat i Israel rankar Sjöstedt högt på sin lista över upplevelser i karriären och derbyt hemma mot Maccabi Haifa i december minns han med stor glädje.

– Vi har väl kanske mellan 6 000 och 10 000 åskådare på våra hemmamatcher beroende på motstånd. Sen när vi möter Maccabi (Haifa) är det ju nästan fullsatt. Arenan är nybyggd, från 2014. Den är helt i guld och skithäftig. Det är den finaste arenan som jag har spelat på.

 

Läs hela intervjun på Fotbollskanalen

Foto: Bildbyrån/Privat

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*