SVT:s felaktiga och oärliga nyhetsrapportering om terrorattacken i Jerusalem

I morse inledde SVT Rapport inslaget om terrorattacken i Jerusalem på detta vis:

”Israels beslut att stänga den stora moskén i Jerusalem uppges vara en av orsakerna till att en man i en bil igår körde in i en folkmassa mitt i staden.”

Att antyda att stängandet av al-Aqsa moskén på Tempelberget ledde till att en man körde in i en folkmassa i Jerusalem är ytterst oärligt och upprörande.

Terroristattacken igår i Jerusalem var ett direkt resultat av uppmaningar till våld från ledarna i Hamas och den Palestinska myndigheten. Nyligen uppmanade Mahmoud Abbas palestinierna att ”judarna måste hindras med alla tillgängliga medel från att komma in till Tempelbergets område.”

För några dagar sedan skickade Mahmoud Abbas ett kondoleansbrev till en terrorists familj. Terroristen misslyckades med att mörda Yehuda Glick den 29:e oktober. Mahmoud Abbas hyllade honom och skrev till familjen att han ”kommer att komma till himlen som en martyr som försvarat vårt folks rättigheter och dess heliga platser.” Det finns en direkt koppling mellan kondoleansbrevet och terrorattentaten.

Medan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gör allt för att trappa ner situationen, gör Mahmoud Abbas allt för att förvärra våldet.

 

Det temporära stängandet av al-Aqsa moskén

Att moskén temporärt stängdes var ett direkt resultat av palestinskt våld som inleddes för flera dagar sedan.

Det palestinska våldet har uppstått genom uppvigling från den Palestinska myndigheten och Hamas.

Sedan några månader tillbaka har palestinska extremister försökt att bryta status quo genom att hindra kristna och judar från att besöka Tempelberget.

Palestinska upprorsmakare, som har eggats på av Hamas, har attackerat besökare och poliser med kullersten och fyrverkerier.

Den 5:e november uppstod det ett upplopp med flera maskerade araber på Tempelberget. Då Mughrabi-porten öppnades kom upprorsmakarna ut från sina förberedda positioner inifrån al-Aqsa moskén och kastade kullerstenar och fyrverkerier mot poliserna som stod vid porten. Polisen svarade genom icke-dödliga mått för att förhindra skador.

Upploppsmakarna återvände till al-Aqsa moskén och positionerade sig bakom barrikaderna som de hade byggt kvällen innan. De kastade hundratals fyrverkerier, kullerstenar och järnstänger från sina positioner inne i moskén. Flera poliser skadades under denna aktion.

Polisen har som regel att aldrig gå in i moskén, dock var detta angrepp så pass allvarligt att några poliser tvingades in i moskén för att kunna stänga moskéns portar och därmed skydda befolkningen utanför.

Det är ytterst viktigt att notera att i motsats till vad media rapporterar är Tempelberget inte synonymt med al-Aqsa moskén. Al-Aqsa moskén är bara en av flera byggnader som finns på Tempelberget.

Israel värderar religionsfrihet högt och i kontrast till vad palestinier hävdar, har Israel inte gjort någon förändring gällande förhållandena på Tempelberget.

 

Klippet från SVT Rapport kan ni se här. Nyhetsinslaget om Israel börjar ca 3:55 minuter in i videon.

One Response to "SVT:s felaktiga och oärliga nyhetsrapportering om terrorattacken i Jerusalem"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*