Sydsudans president besöker Israel

Foto: GPO

Bara timmar efter att Sydsudan deklarerade sin självständighet 10:e juli så erkändes  landet av Israel. Landet skapades till följd av en folkomröstning efter en överenskommelse med Sudans regering i Khartoum. Israel har som ända land i regionen tagit emot flyktingar från både Sydsudan och Darfour. Detta har ledde till att Israel oh Sydsudan hade nära kontakt även innan landet erkändes.

På tisdagen gjorde så Sydsudan president Kiir ett endagsbesök i Israel. Där träffade han Israels president Shimon Peres, premiärminister Benjamin Netanyahu, utrikesminister Benjamin Netanyahu samt försvarsminister Ehud Barak. Förutom möten på hög nivå så besökte President Kiir Yad Vashem, förintelsemuseet, där han guidades runt.

Israel har en stor biståndsgivare till Sydsudan och flertalet Israeliska företag befinner sig i landet för att hjälpa till att utveckla nödvändig infrastruktur. Israels expertis inom jordbruk och vattenteknologi gör samarbetet mycket fördelaktigt för Sydsudan då även de har relativt torftig mark.

Premiärminister Nethanyahu skall resa till Afrika under nästa år och en av platserna han tros besöka är Sydsudan. Därigenom kommer banden mellan de två länderna att ytterligare stärkas.

One Response to "Sydsudans president besöker Israel"

  1. Brian Shackley Uzertader  januari 17, 2012 at 23:06

    I flera månader rådde det en sp

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*