Tel Aviv – vegan capital of the world

Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som ”vegan capital of the world”.

För Israels cirka 200 000 veganer är det ingen svårighet att hitta restauranger som serverar köttfritt. Tack vare det solsäkra klimatet i Israel är högkvalitativ frukt och grönsaker aldrig långt borta. För Tel Avivs ”gröna” kockar börjar dagen oftast på någon av stadens livliga, smått kaotiska, shuks (marknader) där de kan välja dagsfärska råvaror och som också inspirerar till säsongsbetonade menyer. I Tel Aviv kan man avnjuta tomat, aubergine, paprika, melon och plommon – direkt från leverantörernas gårdar till tallriken.

Under de senaste sex åren har explosionen av veganska och vegetariska restauranger förvandlat Israel, med sina drygt åtta miljoner invånare, till den största veganska nationen per capita i världen, rapporterar The Independent.

Israels turistbyrå storsatsatsar nu på att främja Israel som ”vegan nation” och Tel Aviv ligger förstås i rörelsens centrum. Tel Aviv är en ung och spännande stad, och en del av stadens charm ligger förstås i det kulinariska köket. Det skadar naturligtvis inte att israeliska klassiker, såsom hummus och falafel, redan är veganska.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*