Terrorattacken i Haifa 2003

Terrorattacken i Haifa 2003

Idag är det 14 år sedan den fruktansvärda terrorattacken i Haifa, då en palestinsk självmordsbombare utlöste en bomb under lunchtid på den populära restaurangen Maxim. Attacken genomfördes den fjärde oktober, två dagar innan Jom kippur – den heligaste dagen i den judiska kalendern. 21 personer dog i attacken och ytterliggare ett 50-tal skadades av explosionen. Bland offren fanns två familjer, fyra barn och ett två månader gammalt spädbarn. Flera familjer hade samlats på restuarangen Maxim vid Haifas strandpromenad för äta lunch.

Restaurangen samägdes av en arabisk och en judisk familj och sågs som en symbol för fredlig samexistens i Haifa.

Den palestinska terrororganisationen islamiska Jihad tog på sig ansvaret för terrorattacken. Självmordsbombaren var en 28-årig kvinna från Västbanken. Jihad tog även på sig ansvaret för två attentat som ägde rum några veckor tidigare i Tel Aviv och Jerusalem.

Den palestinska myndigheten fick kritik för att inte ta tillräckliga åtgärder för att stoppa terrorism. Israeliska säkerhetstyrkor arresterade sedan en man på Västbanken ansvarig för att ha planerat attentaten.

Tidigare i år talade Oran Almog, som skadades svårt i attacken, i Förenta Nationernas säkerhetsråd. Almog krävde då Förenta Nationernas hjälp för att få ett stopp på palestinska myndighetens löner till terrorister.

2004 införde palestinska myndigheten ”Fångarnas lag” (Law of the Prisoners) vilken medger alla palestinier som grips för säkerhets- eller terrorbrott månatliga löner från den dagen de grips till att de frisläpps. Dessa brott definieras i palestinska myndighetens lag som ”kamp mot ockupationen”. Läs mer om palestinska terroristlöner på Israel Idag här. Palestinska myndigheten avvisar alla krav från omvärlden att stoppa terroistlönerna.

I maj i år skrev Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman på Nyheter24:

Den svenska regeringens generösa bistånd till Palestinska myndigheten (PA) gör det möjligt för dem att öronmärka en betydande del av sin budget för terrorism – vilket har resulterat i att minst en svensk och tusentals israeler dött.

Läs hela artikeln på Nyheter24.

Idag minns vi och visar respekt för offren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*