Terroristorganisationen Hizbollah nu på EU:s terrorlista

Burgas

Nyheten har fått stor spridning i media både i Sverige och utomlands. EU har äntligen satt upp Hizbollah på sin terrorlista. Ännu så länge handlar det endast om den militära grenen av terroristorganisation men röster hörs i Europa om att även inkludera den politiska grenen.

I Israel välkomnades beskedet av justitieminister Tzipi Livni som sa att ”efter år av förhandlingar och överläggningar har de misslyckats med att försöka framstå som ett legitimt politiskt parti”. Beslutet visar att även om Hizbollah också agerar politiskt så kan de inte gömma undan sina terroristaktiviteter.

Genom dådet i Burgas, en semesterort vid Svarta havet i Bulgarien, tog Hizbollah våldet och terrorn till europeisk mark. Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle sa innan mötet i går att bevisen från dådet föranleder handling från EU:s sida.

Beslutet att svartlista Hizbollah var enhetligt och alla Europas utrikesministrar deltog i omröstningen. Enligt Svenska Dagbladet sa Sveriges utrikesminister Carl Bildt innan mötet att:

– Vi har sett hur Hizbollah haft verksamhet på EU:s territorium. Det är förstås något som vi inte kan tolerera och därför kommer listningen att ske.

Tidigare har en del länder varit oroliga för att ta upp frågan då det funnits farhågor med vad konsekvenserna skulle kunna bli. Något som nämnts är bland annat att man varit rädd för att ett beslut skulle destabilisera situationen i Libanon och de två olika grenarna av terrororganisationen gjorde det svårbedömt.

– Ja, det är inte enkelt att skilja mellan Hizbollahs militära och politiska gren och vi ska inte glömma bort att Hizbollah är en betydande politisk kraft i Libanon och vi måste kunna ha kontakter med rörelsen oavsett vad vi tycker om dess verksamhet, sade Bildt.

Se även Sveriges radio där det finns en kortare intervju med utrikesminister Bildt.

SVT, DN, DN1, Financial Times

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*