Textilier daterade till Davids och Salomons tid funna vid utgrävning i Timnadalen

Timna3En grupp arkeologer från Tel Aviv University har hittat en omfattande samling av textilier. Det här är första gången som man hittar textilier som sträcker sig så långt tillbaka i historien som till David och Salomons tid. Dessutom får vi en hint om vad som var högsta mode i det Heliga landet vid tiden.

De historiska koppargruvorna i Timna ligger djupt inne i Aravadalen och vissa tror att det var där kung Salomons gruvor låg. Det torra klimatet vid gruvorna har lett till att textilierna är ovanligt välbevarade med tanke på att det handlar om 3000 år gammalt organiskt material som frön, läder och tyger.

Fine wool textile dyed red and blue. The textile used the varying colors of natural animal hair to create black and orange-brown colors for decorative bands. Copyright: Clara Amit, Israel Antiquities Authority

Ylle som färgats rött och blått.
Copyright: Clara Amit, Israel Antiquities Authority

Arkeologer från Tel Aviv-universitetet, under ledning av Erez Ben-Yosef, har hittat ett omfattande material textilier i olika färger, design och ursprung. Vad man känner till så är det första gången man hittar just textilier som kan dateras till David och Salomons tid.  Förhoppningen är naturligtvis att dessa fynd skall leda till ökad kunskap om bland annat klädmode i det Heliga Landet för så länge sedan.

Orit Shamir vid det israeliska Riksantikvarieämbetet säger att: ”vissa av tygerna påminner om textilier vi endast känner till från den romerska era. Ben-Yosef säger att ”inga textilier har hittats vid utgrävningar i Jerusalem, Megiddo och Hazor, så det här är som ett unikt fönster till en del av det mänskliga livet som vi inte haft fysiska bevis för tidigare. Vi har hittat fragment som kommer från väskor, kläder, tält, rep och snöre”.

Läs mer här

The excavation of a metallurigical workshop at Site 34

Utgrävning av metallurgisk verkstad Foto: Central Timna Valley Project – TAU

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*