The year that was, through the eyes of Israeli women

2018 var ett turbulent år för kvinnor i Israel och över hela världen, ett globalt samhällsskifte i vad som är okej och vad som är förbjudet. För att uppmärksamma detta valde Daniel Tchetchik, chefredaktör på fotobloggen Hasifa, att publicera en årsresumé av fotografier tagna av israeliska kvinnliga fotografer. Nu gästar han Uppsala Fotofestivals arrangemang på Internationella Kvinnodagen 8 mars, och visar bildserien för uppsalaborna.

Daniel Tchetchik är fotojournalist och chefredaktör på fotobloggen Hasifa på Haaretz, en av Israels största tidningar. Bloggen som Tchetchik själv initierade 2013 är en ledande fotografisk plattform i Israel idag och har även uppmärksammats internationellt. Tchetchik är en mångsidig fotograf med en lång rad av egna utställningar i bagaget, i Israel och utomlands. Genom linsen söker han definiera sin egen identitet och andras, i ett ständigt föränderligt landskap. Ett intressant perspektiv som också är synligt i hans arbete.

På fredag, den 8 mars, kurerar han utställningen ”The year that was, through the eyes of Israeli women”, en bildserie som senare utnämnts till Årets Bild 2018 Women i Israel.

– På många sätt var 2018 kvinnornas år, och det ville vi uppmärksamma genom en fotografisk årsresumé av kvinnor bakom kameran. Ett brett perspektiv på det gångna året, säger Daniel Tchetchik.

Bildserien är en sammanställning av olika ämnen, synvinklar och intryck. Dina Alfasi beskriver sitt bidrag som ”Kvinnlig styrka. Genuint självförtroende, mycket stolthet och utan några som helst ursäkter”. Hadas Parushs foto av översvämningen i Nahal Tsafit fick henne att tänka på hur naturen får en att känna sig så liten. Avishgar Shaar-Yushuv fotade Eurovisionvinnaren Netta Barzilai när hon landade efter vinsten, och slogs av den delade ”Jag var där”-känslan hos alla närvarande – en känsla hon hoppas återkomma till i sin roll som fotograf.

På Uppsala Fotofestivals Försmak berättar Daniel Tchetchik mer om bildseriens sammansättning, innehåll och kvinnorna bakom den. Evenemanget hålls på Slottsbiografen på fredag den 8 mars 17.00-21.00. Den är gratis och öppen för alla. För mer information och program, se www.uppsalafotofestival.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*