Thorning-Schmidt – ”Det är en kamp mellan individens frihet och en mörk ideologi”

”Det är dags att stå enade” lovade igår Danmarks statminister och sa vidare att ”när man obarmhärtigt skjuter mot ett debattevenemang och mot den judiska församlingen i Danmark så angriper man hela vår demokrati”.

”Vi som nation har upplevt några timmar som vi aldrig kommer att glömma. Vi har känt den otäcka smaken av rädsla och maktlöshet som terroristerna vill att vi ska känna. Men vi har också svaret. Det är dags för enighet i Danmark.

De kommande dagarna kommer att bli tuffa att gå igenom, vi måste ta in vad som har drabbat oss, men vi ska också insistera på att fortsätta göra som vi alltid har gjort. Tänka och tala som vi vill. Vi är de vi är.

Vi har alla drabbats av förlust i dag. Men det finns redan i dag ett svar. Vi kommer att försvara vår demokrati. Och vi kommer alltid att försvara Danmark. När man obarmhärtigt skjuter mot ett debattevenemang och mot den judiska församlingen i Danmark, så angriper man hela vår demokrati. Hela Danmark och alla danskar.

Men vi vet att någon vill länder som Danmark ont. De vill knäcka vår yttrandefrihet, vårt fria sinne och vår religiösa jämlikhet. Detta är inte en kamp mellan islam och västvärlden. Det är inte en kamp mellan muslimer och icke-muslimer. Det är en kamp mellan individens frihet och en mörk ideologi”.

Läs mer om statministerns uttalanden här

Bild: World Economic Forum

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*