Turismen har aldrig varit bättre

Solen går ner över Eilat. Foto: Ministry of Tourism

De senaste tolv månaderna har 3,5 miljoner resenärer besökt Israel vilket är en ökning med 3% jämfört med föregående år. Den största ökningen står kryssningsturister för.

Av det totala antalet turister har ungefär 3 miljoner stannat mer än en natt i Israel vilket även det är en ökning med 2% jämfört med föregående år. Den största enskilda ökningen registrerades under den hebreiska månaden Iyar (april-maj) då det kom 354 000 besökare. Jämfört med den totala ökningen på 3% var ökningen inom kryssningsindustrin på 24% imponerande och visar på att allt fler rederier väljer att lägga till i israeliska hamnar på sina Medelhavskryssningar. En mycket positiv utveckling.

Med tanke på de senaste årens ekonomiska utveckling är det kanske än mer anmärkningsvärt att turismen ökar så mycket, särskilt som en majoritet av dem som besöker Israel kommer från europeiska länder. Den geopolitiska situationen i regionen verkar inte påverka turismen nämnvärt.

Tower of David Foto: Ministry of Tourism

En ökad turism leder även till ökade intäkter och hittills har turismen bidragit med ungefär 4,6 miljarder USD vilket är en ökning med 10% eller en halv miljard dollar jämfört med året innan.

Nya investeringar
Ministry of Tourism har nu beslutat att godkänna ett antal investeringar för renovering, expansion och byggandet av nya hotell. Totalt rör det sig om ungefär 63 miljoner USD varav hälften kommer gå till frågor rörande hotell i Jerusalem.

Turistminister Stas Misezhnikov meddelar att ”vi kommer fortsätta arbeta för att göra Israel till en plats man åker till på sin semester”.

I dagarna förbereder man sig för att välkomna över 300 000 besökare i samband med de judiska högtiderna.

Ekonomiskt uppsving
Samtidigt som de positiva siffrorna förmedlas av Ministry of Tourism meddelar Israels Statistiska Centralbyrå att ekonomin har växt med 3,2% under det första halvåret 2012, vilket dock fortfarande är mindre än föregående år men samtidigt positivt med tanke på den ekonomiska situationen i omvärlden. Något som överraskar positivt är ökningen inom exportsektorn på 6,5%.
Tillväxtsiffrorna baseras på information som samlats in från storbolag, turistbesök, byggande, sysselsättning, import och export samt löner.

Läs mer: Expressen, 5772 is Israel’s best tourism year ever, Economy grows 3.2% in 1st half of 2012

Läs mer på bloggen: Charterresor Sverige-Israel, Tel Aviv – staden som aldrig sover, Financial Times: ”Israel: an innovation gem, in Europe’s backyard”, Naturgas kan trygga Israels behov i decennier

 

One Response to "Turismen har aldrig varit bättre"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Nytt turistrekord för 2012!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*