Turistbyrån: Flyttfåglar i Israel

Två gånger om året förvandlas himlen över Israel till en autostrada. Minst 500 miljoner flyttfåglar flyger söderut mot Afrika under hösten, och när våren kommer återvänder de till Europa för att häcka.

Från marken följer professionella fågelskådare, entusiastiska amatörer, fotografer och experter från hela världen deras flytt. Vid Hulasjön i övre Galileen, liksom på kibbutzen Kfar Rupin i Bet-Shan-dalen, i Jerusalem och i Aravaöknen norr om Eilat, finns utkikspunkter utrustade med teleskop där man organiserar guidade turer. Det viktigaste av Israels många ornitologiska centra är det i Latrun. Forskningscentret, som tillhör Tel Avivs universitet, spårar fåglar med radar och lägger upp flyttrörelserna på sin webbsida.

f2

Fågelflyttning i Israel

Bofasta fågelarter: Fåglar som inte migrerar och som finns i Israel året om. Totalt finns 91 bofasta arter, till exempel gåsgam, israelisk solfågel, koltrast och glasögonbulbyl.

Besökare under sommaren: 72 fågelarter som häckar och föder upp sina ungar i Israel, men som flyttar söderut till Afrika på hösten. Exempel på sådana arter är gök, smutsgam, ormörn, lärkfalk och rödfalk.

Besökare under vintern: 94 arter, varav de flesta häckar i Europa och ett fåtal Asien. De når Israel under höst eller tidig vinter och stannar till tidig vår. Några exempel på övervintrande fåglar är gråhäger, diverse änder, brun glada, rödhake och trana. De flesta av de här arterna ger sig av igen i mars.

Passerande flyttfåglar: 121 arter, exempelvis storkar, som lämnar sina häckningsplatser på hösten och ger sig av söderut för att övervintra, för att sedan återvända norrut under våren.

Tillfälliga gäster: Fåglar som bara gör mycket sällsynta besök eftersom Israel inte tillhör deras utbredningsområde. Ibland dyker de upp efter en storm, när de navigerat fel eller av andra okända anledningar. Ett exempel är albatrossen.

f3

Fågelevenemang i Israel

Eilat Birds Festival, 23–30 mars 2014

Under den veckolånga festivalen i Eilat organiseras utflykter både på dagtid och nattetid till de bästa fågelskådningsplatserna i södra Israel. På programmet står också många aktiviteter, presentationer och föredrag. Festivalen har sin bas på Isrotel Agamin Hotel i Eilat och leds av landets bästa guider, var och en med djupgående kunskaper om terrängen och om var fåglarna finns.

www.eilatbirdfestival.com

Champions of the Flyway, 1 april 2014

Mellanösterns första internationella tävling i fågelskådning, där lagen tävlar om vem som kan kryssa flest fåglar på ett dygn. Alla lag förväntas hitta sponsorer och samla in pengar som ska gå till naturvårdsprojekt över hela Europa, Afrika och Mellanöstern.

http://natureisrael.org/News/Champions-of-the-Flyway-Birdathon

Hula Valley bird festival, november 2014

Hula Birds Festival, som har sin bas på Pastoral Blum Hotel och leds av Israels bästa guider, lockar med ett veckolångt program. Förutom att utforska den magiska Huladalen och åka på härliga skådningsturer i KKL Agamon Park kan deltagarna varje kväll ta del av utmärkta föredrag och presentationer.
www.hulabirdfestival.org

f4

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*