Två döda i terrorattack på Dizengoff – 20 år sedan sist

Efter höstens våg av terrorattacker i Israel nåddes vi på nyårsdagen av nyheten att en terrorist gått till attack mot en pub på Dizengoff Street i centrala Tel Aviv. Två dog och åtta skadades varav två allvarligt.

Nashat  Milhem

Nashat Milhem

Det är 20 år sedan attacken mot Dizengoff Center 1996 då en palestinsk självmordsbombare sprängde sig själv i luften och dödade 13 israeler samt skadade 130. På nyårsdagen inträffade ytterligare en attack på Dizengoff Street då två dog och åtta skadades i samband med att en arabisk terrorist öppnade eld mot en pub med automatvapen. Skotten avlossades mot en grupp som hade anlänt till puben för att fira en födelsedag. I Israel är det mycket vanligt att man samlas på pubarna och restaurangerna för att fira en bemärkelsedag och det är allt som oftast mycket folk i rörelse på kvällarna.

Enligt israelisk polis är den 29-åriga terroristen fortfarande på fri fot. Han har identifierats som Nashat Milhem och kommer från den israelisk arabiska byn Arara i norra Israel. Hans bror, Juadat Milhem, har gripits av polis och misstänks vara inblandad i händelserna. Att man tidigt kunde identifiera Nashat beror på att hans far Muhammad kände igen sin son från videoinspelningarna av attacken och ringde polisen. Fadern, som är frivillig inom polisen, rapporterade också att hans tjänstvapen hade stulits av sonen.

Nashats bror som greps kort efter attacken den 1 januari.

Nashats bror som greps kort efter attacken den 1 januari.

Terrorn fortsätter också på andra platser. Den 27 december knivhöggs en soldat, den 31 december skadades en soldat då han blev påkörd, den 2 januari skadades en israelisk-arab då en person sköt mot förbipasserande bilar och den 3 januari skadades ytterligare en person av knivhugg.

Enligt Magen David Adom har 27 personer dödats och 279 skadats sedan terrorvågen inleddes den 13 september 2015. Totalt rör det sig om 100 knivattacker, 37 skottlossningar och 22 påkörningar.

Läs mer här, här och här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*