Udi Steenberg: Vinlandet Israel – urgammalt och modernt

Udi Steenberg: Vinlandet Israel – urgammalt och modernt

I kolumnen ”Udis kök” i Menorah delar Udi Steenberg med sig av kulinariska upplevelser från Israel. Den senaste artikeln avslutades med ett besök till två vingårdar i byn Dalton, i övre Galileen.

Jag [Udi, reds. anm.] tänkte att det vore helt rätt och spännande att skriva om den israeliska vinindustrin som just nu befinner sig i sin linda.

Även om Israel med stor sannolikhet inte kopplats som vinets vagga och israeliskt vin är nästan obefintligt på Systembolaget så har det skett en välutvecklad vinindustri sedan en lång tid.

Israels vinkultur har dessvärre inte blomstrat i tusentals år som till exempel i Frankrike eller Italien. Det är till stor del på grund av historien av vårt förfäders land.

På kibbutz Kabri, nära gränsen till Libanon har man funnit en 3 600 år gammal vinkällare, och det är inte det enda arkeologiska fyndet. Så hur kommer det sig att man inte fick fortsätta odla och utveckla vin i det heliga landet? Det osmanska riket som erövrades landet från 1517 satte stopp, och till följd av deras styre var vinodlingarna förbjudet i landet i närmare 400 år. Falnande av det osmanska riket blev
återuppbyggandet av den israeliska vinindustrin.

Första pionjären var den parisiske bankmannen baron Edmond de Rotschild som investerade enorma belopp i vinerier, han köpte den allra senaste tekniken och hans analys var kunna konkurrera med lågprisviner. Tyvärr var inte de vinmakarna lika intresserade av kvalitet.

Vid Israels självständighetsförklaring 14 maj 1948 fanns 1 700 hektar vinodlingar i landet jämfört med 5 500 idag, men vad har hänt på senare år att den israeliska vinindustrin blomstrar?

Israeliska viners kvalitet är klart bättre än väntat

Resan börjar i början på 1970-talet. Kollektivbyar (kibbutz) och kooperativ (småbyar också kallad för moshav) bjöd in Professor Cornelius Ough för att forska om Golanhöjderna vore en lämplig plats för att odla kvalitetsäpplen. Professorn som var imponerad fick tugga av ett äpple och sa till jordbrukarna i Israel, ja, rn mycket lämplig plats för agrikultur och odling av frukt! Men inte minst, det ni ska fokusera er på är vinodlingar.

Där det finns en vilja där finns en väg
Golanhöjderna har optimala förutsättningar för odling av kvalitetsvindruvor. Regionen har en uttalat vulkanisk jordmån med hög andel basalt och tuff. det är kallt på nätterna, ofta svalare klimat på dagarna och med dessa förutsättningarna började Israel att plantera vinstockar.

Från ’valley of tears’ till valley of vin. 10 år efter Yomkippurkriget grundades Golan Heights Winery. Israel blev tydligt inspirerat av nya världens tekniker och ansträngningarna lönade sig och viner från Golanhöjderna började vinna troféer och medaljer.

Från 1990-talet fler vinmakare investerade och etableras, mindre vingårdar som Margalit, och Domaine
du Castel får internationella erkännanden.

Vinodlingarna planteras framför allt i regionerna Golan, Galiléen och judeiska kullarna. Vinrevolutionen i
Israel handlar i första hand om kvalitet och inte kvantitet.

Kortfakta om Israeliskt vin:
5 500 hektar
40 miljoner flaskor per år i produktion
5 vinregioner (Golan & Galiléen, Samarien, Simson, Judeiska kullarna och Negev i öknen)
260 vingårdar (de flesta boutiqueviner).

Denna utveckling som sker i israel idag är naturligtvis ett resultat av kreativitet, kunskap och stark vilja. Människor som tillför landet industrin mer unicitet och förverkligar den bibliska/agrikulturella visionen av landet Israel: Ett land av vete och korn, vinstockar, fikonträd och granatträd.

Och som vanligt avslutar vi med ett israeliskt recept! Har ni en flaska vitt eller rött från Israel (personligen skulle föredra rött till detta)

Ugnsbakade fyllda grönsaker
Här kommer basreceptet:

4 Portioner

1 Zucchini
3-4 st tomater
st paprikor4
zucchini1
Olivolja
Salt & peppar
Aluminiumfolie

Fyllning
dl basmatiris3
2 gul lök
st selleristjälkar2
400-500 g nötkött (köttfärs)
vitlöksklyftor3
dl finhackad persilja1
1 msk gurkmeja
2-3 msk tomatpuré
0,5 olivolja till stekning
Salt & peppar
dl vatten6

Sås:
0,5 olivolja
dl vatten3
1 tsk salt

Gör såhär:

1.
Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur med en tesked eller parisjensked om ni har hemma. Ta tillvara på alla juicer och fruktkött som du får ur tomaterna. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Dela zucchinin i 3-4 bitar och gröp ur med en tesked, använd inkråmet. Skär av ett lock på paprikorna, kasta kärnhuset.

2.
Vänd på paprikan och skär av lite av kanterna på paprikans undersida för att paprikorna står mer stabilt i formen under tiden.

3.
Förbered fyllningen. Hacka lök i små tärningar. Finhacka vitlök, selleri, inkråmet från zucchini och fruktkött från tomat. Finhacka alla örter. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna eller kastrull. Stek lök, selleri och köttfärsen. Ge grönsakerna en fin stekyta.

4.
Tillsätt alla örter, inkråm från zucchini, tomatpure, vitlök, salt, peppar och stek lite till. Vänd i fruktkött från tomaterna och fortsätt steka. Häll i vatten, rör runt och låt såsen sjuda under lock i 10-15 min.

5.
Smaka av med salt. Vänd i riset, blanda och låt riset sjuda långsamt under lock tills det har sugit åt sig all vätska, ca 20 min. Riset kommer fortfarande ha en hård kärna i mitten, det är ok, det kommer att tillagas klart i ugnen sen. Späd eventuellt ut med mer vatten om riset känns allt för torrt och hårt, låt sjuda lite till.

6.
Värm ugnen till 200°. Lägg urgröpta tomater, paprikor och zucchini i en ugnsform. Fyll alla grönsaker. Fyllning som blir över klickar du i formen runt om grönsakerna. Blanda 0,5 dl olivolja, 3 dl hett vatten och 1 tsk salt. Häll såsen i formen. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen i 45 min. Ta ur från ugnen, ta bort folie och baka i ytterligare 10-15 min. Låt vila i 10-15 min i rumstemperatur innan servering.

Text och foto: Udi Steenberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*